Преображение Господне! 6 най-строги забрани

Защо не се ядат грозде и къпини?

Преображение Господне! 6 най-строги забрани | StandartNews.com

Един от най-големите християнски празници - Преображение Господне, който честваме на 6 август 2024 г., отразява ключово събитие от земния път на Христос – разкриването на божествения му образ пред учениците му.

На 6 август по нов стил всяка година отбелязваме чудото на преображението, случило се на планината Тавор, което следвало да укрепи вярата на апостолите в божествената природа на Христос, когото Бог Отец посочил като негов възлюбен син. 

Празникът е свързан с 6 най-строги забрани:

1. Забранена е кърската и домакинската работа

На Преображение Господне, подобно на много други църковни празници, са забранени кърската и домакинската работа, като единствено е разрешено на домакинята да приготви празничната трапеза за именниците на Преображение. Своя личен празник – имен ден – честват кръстените на Христос като Христо, Хриси и прочие, така и и всички имена, отразяващи Божията слава и светлина – Светла, Светлина, Светльо, Спас, Спаска, Сияна, Християн, Християна и производните им.

2. Не се яде месо

На празника не е разрешено приготвянето и поднасянето на трапезата на ястия с месо или млечни продукти, тъй като от 6 август започват строги пости, по-строги от които са само Великденските пости. Място на масата обаче има рибата приготвена по различни начини. Консумацията на риба и рибни продукти е от ключово значение за празника, тъй като на 6 август традиционно се похапва риба.

3. Не се яде грозде, преди да е благословено

На празника не се пропуска да се хапне грозде. Но само след като преди това е благословено от свещеник.

Тази традиция е останала от незапомнени времена, от времето, когато за първи път се вкусвало грозде през годината именно на Преображение Господне. В Светата литургия на православните храмове се прибавя специално молитвено песнопение, наречено освещаване на гроздето, свързано именно с тази традиция.

Първото грозде се благословяло с молитва и се прекадявало от свещеника в църквата, преди да се вкуси. Консумацията за първи път се разрешава след Преображенската служба. 

4. Не се вкусват къпини

Преди литургията на Преображение Господне в някои части от страната е забранено да се вкусват и къпини, подобно на гроздето. С тях се извършва същия ритуал и едва след него се опитват за първи път. 

Тази забрана е свързана с поверието, че Господ е създал лозата и нейните плодове, давайки частица от своята благословия чрез тях, а Дяволът – къпините, за да подмами хората. Ето защо народната традиция забранява да се ядат къпини, преди да е узряло гроздето – т.е. преди Преображение. А на празника задължително трябва да се опита първо от плода на Бога – гроздето, и след това се разрешава и консумацията на къпини.

5. Не се шие

На Преображение Господне е строго забранено не само да се шие, но и да се пипат игли и конци. 

6. Не се плува

На празника е забранено да се плува в открити езера и други водни басейни, тъй като се счита, че лятото отстъпва пред зимата и е време хората да се стягат за нея, а не да се къпят в студените води на езера, реки и т.н.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
vtechgOreld
преди 1 месец

Интересно: [url=https://alikson.ru/noutbuki-1001/tag-moschnye-noutbuki/]мощный ноутбук[/url] или [url=https://techno1ogy.ru]купить кнопочный телефон[/url] Может быть полезным: https://alikson.ru/noutbuki-1001/tag-macbook-air-m2/ или [url=https://ci-smart.ru]смартфоны для работы[/url] [url=https://gadgetsity.ru]купить комплектующие для ПК[/url] Ещё можно узнать: [url=http://yourdesires.ru/home-and-family/cookery/232-kak-prigotovit-shpikachki-v-domashnih-usloviyah.html]шпикачки как приготовить дома[/url]

Откажи