Пътуване във времето. Една държава все още живее в 2016 г.

Календарът й ще се обърне на 11 септември

Пътуване във времето. Една държава все още живее в 2016 г. | StandartNews.com

На 11 септември в Етиопия ще посрещнат новата 2017 г.

Защо втората най-голяма по население страна в Африка не следва григорианския календар и все още живее седем години и осем месеца назад? Как го възприемат туристите, а дори и самите етиопци, заживели отвъд граница?

Отговорите на тези въпроси се крият в древните традиции на хора с твърде силно чувство за национална идентичност.

В Етиопия годината на раждане на Исус Христос се признава със седем или осем години по-късно от Григорианския или "западния" календар, въведен от папа Григорий XIII през 1582 г.

Според експерти Римската църква коригира изчисленията си през 500 г. от н.е., докато Етиопската православна църква избира да се придържа към древните дати.

Почти цялото световно население приема Григорианския календар и живее по негови изчисления, но Етиопия твърдо решава да запази своя собствен, за който се смята, че датира отпреди поне 1500 години. Това може да се обясни със засиленото чувство на идентичност и почит към традициите, с които всъщност можем да характеризирме този народ.

"Ние сме уникални", казва Ешету Гетачеу, главен изпълнителен директор на Rotate Ethiopia Tours And Travel. "Ние никога не сме били колонизирани. Имаме собствен календар. Имаме своя собствена азбука. Имаме собствени културни традиции."

Туристите, които посещават Етиопия, често са смаяни да научат, че са се върнали "назад във времето", като някои от тях се обръщат към социалните медии, за да изразят недоумението си.

"Много е трудно", казва етиопският археолог Гитом В. Текле, който в момента живее в Германия. "Все още не мога да се превключа само в един... Това е доста голямо предизвикателство."

"Трябва да мисля за часовете, за дните. Понякога за месеците, а понякога дори за годината."

Текле обяснява, че някои институции трябва постоянно"да превключват между двата календара, включвайки различните дати и часове, когато кореспондират с етиопци, особено тези, които се намират в селските райони, и тези извън страната.

Фактът, че двата календара - етиопски и григориански, си приличат толкова много, но в същото време имат огромни разминавания, предизвиква бурен интерес у хората последните години.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
4 Коментара
Nikol
преди 2 месеца

А България живее все още в 1974 .50 години след Европейските държави.Тези който пътуваме често знаем,че сме пътници във времето.Качваш се на самолета за Испания и след 3 часа си 50 години напред ,по заплати,по манталитет по инфраструктура ,по живот ,по всичко.България е в Европа само по документи и територия.

Откажи
Пенкилер
преди 2 месеца

Притеснителното в коментара ви е че сте сложили заплатите на първо място.Това много говори за манталитета.Да си наплюеш държавата е като да се наплюеш сам.Направете заплатата си като в Испания-това зависи от вас-и направете живота си като на испанците-това отново зависи от вас.Успех!

Откажи
Томов
преди 2 месеца

Немците са по назад от нас по доход ако се сметне ситуацията в дадена страна Вие говорите за испанците. Явно не излизате с всичкия си извън България. Иначе за манталитета да това е всеобща болест на Балканите. Макар , че има страни близо до нас които са още по зле и по този въпрос, но в това да попържаш собствената си страна българина наистина е номер едно.

Откажи
Stenli
преди 2 месеца

Те са по добре от нас,България е с повече от 10 години назад😄😄😄

Откажи