Отървете се от токсините – те хранят вирусите

Тиква и авокадо са идеални за зимния режим, заяви Енджи Касабие

Отървете се от токсините – те хранят вирусите | StandartNews.com

„Усмивката трябва винаги да е на лицето. Това много помага.“, категорична е диетоложката на звездите Енджи Касабие. Тя предлага няколко съвета как да се храним по време на пандемията, за да се справим с излишните килограми.

„Нямаме нужда от много уреди и техника у дома, за да сме в добра форма, а просто трябва да изградим навици, да имаме начин на живот, който хем да ни дава възможност да ни е леко, хем да е полезно и здравословно. Няма как да спрем храната. Вярно е, че сега - като са си повече вкъщи, всички наблягат на готвенето и си хапват повечко. Това е страхотно. Не е лошо да се готви. Казвам „не” на диетите, защото от много спазване човек се фиксира в една идея какво и как да яде, а това е вредно“. Тя е убедена, че диетата не е глад, а начин на живот. Здравословното хранене не може да се сведе до няколко дни или няколко седмици. То е стил, маниер, поведение. Важно е да се храним с красота и финес и животът ни ще се превърне в безгранично удоволствие.

Енджи споделя, че дори и когато фитнесите са отворени, тя продължава да спортува вкъщи - с няколко гирички, движение и упражнения със свободни тежести. Не се лишава от нищо и обикновено се храни три пъти на ден.

Но не прекалява с храната – приема всичко в по-умерени количества. За нея единствената вредна храна е тази, с която прекаляваме. Не трябва да се прекалява нито с лошата, нито с добрата храна. Убедена е, че културата на хранене започва от дома.

„Тялото ни разказва всичко и трябва просто да се съобразим с него. Има разлика да си мързелив и да си уморен. Когато си уморен, означава, че не трябва допълнително да товариш мускулите. Разделяш тялото на горна и долна част, които натоварваш с упражнения. Коремът се тренира всеки ден. Организмът обаче трябва да почива поне два дни в седмица. Тези, които тренират, трябва да го правят редовно“, казва Енджи. Тя е убедена, че човек трябва да си изгради ритъм на занимания, който да следва.

Касабие признава, че диетолозите имат огромна вина за неправилното хранене. „Отиваме в крайности – яжте протеини, въглехидрати. Това плаши хората. Тайната е да се храниш за ситост. От стомаха ни зависи здравето, дълголетието ни, застаряването. Когато има много токсини, особено в черния дроб, имаме повече бръчки и петна, подуваме се. Много хора не могат да отслабнат, защото имат проблеми с перисталтиката - особено при сегашния ни живот, защото всички сме стресирани. Спомнете си, че когато сме били преди изпит като ученици и студенти, от вълнение ни е удряло в стомаха. Стресът първо удря в перисталтиката, което е обмяна на вещества, а това са токсини. И цяла аптека да глътнем, няма как да се борим с токсините“.

По време на пандемията Енджи предупреждава, че не е достатъчно просто да приемаме витамин С и да очакваме имунитета ни магически да се подсили. Трябва да се отървем от токсините, защото те са храната на вирусите. Именно така тя се е спасила от тежко боледуване и дълготрайни последици след Ковид. Диетоложката сподели, че е прекарала коронавируса без симптоми. Засега не възнамерява да се ваксинира, защото се притеснява от ефекта на имунизацията.

„За зимните месеци препоръчвам тиквата - тя е много полезна за храносмилането, както и авокадото. Туршиите и киселото зеле действат пробиотично, но не трябва да се консумират в гигантски количества. Хубаво е да се избягва червеното месо, което да присъства на трапезата не повече от един път на седмица. Важно е да се избягва и бялата захар, защото тя си е храна за вирус“.

Диетоложката разкрива и собственото си меню. Енджи признава, че обича да побългарява някои ливански ястия и разчита главно на собствени рецепти. Авокадо слага почти във всичко. Готви много вегански десерти, като набляга главно на фурмите. Фен е на шамфъстъка, но без семки не може. Купува си сурови и ги пече. Тя изтъква, че те са полезни за кожата и косата. Отдавна е намалила мръвките и е увеличила рибата. Консумира само био пилешко месо от доверени магазини.

За хората, които искат бързо да свалят няколко килограма, Касабие предлага перфектната диета за целта, която се прилага само за три дена. Но изтъква, че режимът е само за тези, които спешно трябва да се вталят. Ултра бързата диета позволява да свалите най-малко три килограма за краткия период. При неудовлетворителни резултати, режимът може да се повтори, но само след пауза от поне 24 часа, през която е позволена консумацията на всичко.

През първия ден в менюто се включват само пилешки гърди, разделени на три или четири порции по равно. През втория ден се хапва само телешко - точно 300 грама, които също се разделят на три порции. Месото трябва да се приготви без допълнителна мазнина. Третия ден не се приема храна, а само се пие чай, като максимума е 5 чаши, също разпределени равномерно през целия ден. Между интервалите се поема допълнително значителни количество вода. Този ден се нарича детоксикиращ. Целта е да се изчисти тялото от натрупаните токсини, а водата създава и чувство за засищане.

Диетоложката съветва преди да преминете към тридневната диета да намалите храната поне седмица по-рано. Организмът няма да се стресира от нискокалоричния режим и ще е подготвен на това, на което ще го подложите.

„Стремя се хората, които консултирам, да разберат, че хармонията е най-важна. Към това вървим. Фокусът в живота не бива да е само върху храната или само върху външния вид. Благодарение на правилния режим да открием баланса, който ще доведе до здравословно хранене и добро самочувствие. Живеем в натоварен и забързан свят и всеки има трудности... Важното е споделянето, говоренето, емпатията. Когато държим един демон вътре в себе си, той неминуемо се превръща в комплекс, който, без да усетим, започва да ни пречи в ежедневието. Най-голямата грешка е да се откажем. Нека да застанем лице в лице със страха. Трябва да преборим слабостите си, да преодолеем себе си. За тази цел е необходимо просто да намерим правилния събеседник, с когото да споделим“, категорична е Енджи.

Ето и примерно фитнес меню на диетоложката:

Закуска:

250 грама

Овесена пълнозърнеста каша със сурови бадеми, стафиди, годжи бери, ленено семе и ябълка 290 Kcal

Втора закуска

250 грама

Енергиен шейк: нискомаслено прясно мляко, тахан, фъстъчено масло, мед, банан, лешници

390 kcal

Обяд

200 грама

Телешко бон филе 250 kcal

Салата

220 грама

Табуле със сос от нар, био киноа, магданоз, домати конкасе, червен лук, мента, зехтин, лимон 183 kcal

Следобедна закуска

250 мл

Спирулина шейк със соево мляко, банан, агаве, канела, спирулина

170 kcal

Късна следобедна закуска

130 грама

Цедено кисело мляко със сурови бадеми, годжи бери, канела, сушени ябълки и кленов сироп 205 kcal

Вечеря

200 грама

Мариновано пуешко филе на скара

236 kcal

Салата за вечеря

200 грама

Гуакамоле - авокадо, домати, червен лук, пресен кориандър и сок от лайм

240 kcal

Лека късна вечеря

330 мл

Супа от тофу, праз и яйчни белтъци

160 kcal

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай