Откриха най-старата рисунка в света. Преди 500 века

Разказва история от бита на древните хора

Откриха най-старата рисунка в света. Преди 500 века | StandartNews.com

Археолози от университета Грифит от Австралия са открили най-старото произведение на изкуството в света. То е в индонезийска пещера на остров Сулавеси, пише списание Nature, като твърди, че възрастта на пещерната живопис е малко повече от 51 000 години.

Пещерната рисунка, която е в лошо състояние, изобразява трима души около голямо червено прасе.

За да датират картината, изследователите са приложили технология, използвайки лазери и компютърен софтуер. Това е техника, по-точна и ефективна от урановите серии.

С новия метод учените са потвърдили възрастта на пещерна рисунка, открита по-рано в друга индонезийска пещера, която датира от поне 48 000 години.

Новата находка подсказва, че развитието на наративното изкуство сред древните хора е започнало след миграцията през Югоизточна Азия – отпреди 60 000 години. Откриването на тези рисунки потвърждава поведението и способността на древните хора да разказват истории.

Първите изображения, създадени от древните хора в Африка са отпреди 100 000 години, но са прости линии и шарки.

Въпреки това има значителна разлика в историята на изкуството между тези ранни рисунки и индонезийските пещерни рисунки. Предполага се, че много примери за древна живопис или не са оцелели, или все още не са открити.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай