Откриха бележка на 200 години. Невероятно послание

Сензационна находка във френско село

Откриха бележка на 200 години. Невероятно послание | StandartNews.com

Сензационна находка във Франция!

По време на археологическите разкопки на галско село близо до град Диеп в северната част на страната студенти се натъкнали на глинена кана, в която било скрито невероятно послание. За това пише BILD, предава 7kefa.com.

Ръководителят на разкопките Гийом Блондел сподели, че в каната е открит малък стъклен съд, вътре в който е запечатана бележка от археолог, който е правил разкопки на това място преди 200 години. Блондел отбеляза, че „капсулата на времето“ идеално е запазила посланието на неговия колега.

„P. J. Feret, родом от Диеп и член на различни научни общества, извършва разкопки тук през януари 1825 г. Той продължава изследванията си в тази голяма област, известна като Cité de Limes или Укреплението на Цезар“, се казва в намерената бележка.

Блондел каза пред репортери, че името на археолога Фере му е познато. Той добави, че археолозите оставят подобни бележки изключително рядко и тази находка е още по-ценна.

„Това беше абсолютно вълшебен момент. Знаехме, че тук са били извършвани разкопки в миналото, но намирането на такова 200-годишно послание беше пълна изненада“, въодушевява се той, когато демонстрира находката.

По-късно, благодарение на документите, запазени в градския архив на Диеп, беше възможно да се потвърди, че първите разкопки наистина са били извършени в района в края на 19 век.

„Понякога има такива капсули на времето, оставени от дърводелците при строежа на къщи. Но в археологията това е много рядко. Повечето археолози предпочитат да мислят, че никой няма да ги последва, защото те вече са свършили цялата работа“, каза Блондел.

Разкопките на древното галско селище, което е било тук в началото на нашата ера, са възобновени поради факта, че скалите край Диеп се срутват и районът постепенно потъва под вода. Въпреки това, на оцелялото място, Блондел и неговият екип успяха да намерят няколко галски артефакта, включително керамика, която е на около 2000 години.

Припомняме, че в словашкото село Щитник при реконструкцията на покрива на църквата Свети Юда Тадеуш беше открита 188-годишна „капсула на времето“ . В сандъка били скрити три документа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай