Не е за вярване! Кой даде положителна проба за кокаин

Кокаинът попада във водите чрез нелегални лаборатории, където се произвежда наркотикът

Не е за вярване! Кой даде положителна проба за кокаин | StandartNews.com

Източник: Pexels

Край бреговете на Бразилия акули са дали положителен резултат за наличие на кокаин в мускулите и в черния дроб, предупредиха морски биолози. 

Учените изследват 13 бразилски остроноси акули, взети от бреговете край Рио де Жанейро, и установяват високи нива на кокаин в хищниците.

Концентрациите са 100 пъти по-високи от тези, които са били регистрирани преди това за други водни обитатели. Изследването, проведено от фондация „Освалдо Круз“, е първото, което установява наличието на кокаин в акулите.

Експертите смятат, че кокаинът попада във водите чрез нелегални лаборатории, където се произвежда наркотикът, или чрез екскрементите на употребяващите наркотици.

„Пакетите с кокаин, изгубени или изхвърлени от трафиканти в морето, също могат да бъдат източник, макар че това е по-малко вероятно“, казват изследователите.

Всички женски в изследването са били бременни, но последиците от излагането на кокаин за плода са неизвестни, според експертите. Необходими са допълнителни изследвания, за да се установи дали кокаинът променя поведението на акулите.

Въпреки това предишни изследвания показват, че лекарствата вероятно имат сходни ефекти върху животните, както и върху хората.

Миналата година в проби от морска вода, събрани край южния бряг на Англия, бяха открити химически съединения, включително бензоилекгонин, който се произвежда от черния дроб след употреба на кокаин.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай