Най-силният звук в историята. Чува се на 4800 км

Експлозията е 10 000 пъти по-силна от тази - над Хирошима

Най-силният звук в историята. Чува се на 4800 км | StandartNews.com

Съвременният човек  е свикнал с всичко, шумът на гърмящия град вече не го изненадва със своята концентрация. Но целият този рев не може да се сравни с най-силния звук в историята на човечеството. Причината за чудовищната катастрофа е изригването на вулкана Кракатау през 1883 година. Учените изчисляват, че силата на експлозията е била поне 10 000 пъти по-голяма от тази на атомната бомба, пусната над Хирошима. Звукът спукал мембраните на хората на стотина километра.

Точно преди 140 години, изригването на вулкана Кракатау през август 1883 година, предизвиква толкова мощна експлозия, че тя може да бъде чута на разстояние 4800 километра.

Силата на звука се оценява на 310 dB. Жителите на австралийския град Пърт, на повече от 3000 км от експлозията, чули приглушени удари, пращене и тътен. Звукът бил "като оръдия, изстрелващи се в недрата на Земята", пише в спомените си комендантът на щаба на Кралския флот на име Коглан.

В центъра на Австралия сутринта на 27 август "ясно се чуваха звуците на експлозии, подобни на изстрели от пушка", според някой си Скинър от град Алис Спрингс, който е бил на 3500 км от мястото на катастрофата. Ревът на изригването ясно се чуваше дори от другата страна на Индийския океан, на 4800 км от епицентъра му. "Сякаш тежката артилерия стреляше в далечината", пише Джеймс Уолис, началник на полицията на остров Родригес, близо до Мавриций.

Изригването предизвиква цунами - с вълни с височина 30 метра, земетресения и пирокластични потоци - камъни, нагряти до 800°C, които се движели със скорост до 400 км / ч. 160 градове и села били унищожени, повече от 36 000 души загинали. Височината на емисията на пепелта е била около 80 км, нажежени до червено парчета пемза падали върху кораби, плаващи в тази част на океана.

Цунамито изхвърлило холандския параход Berouw на сушата, макар че той бил на разстояние 4 км от бреговата линия, загинали всичките 28 членове на екипажа.

Учените изчисляват, че силата на експлозията в Кракатау е била поне 10 000 пъти по-голяма от тази на атомната бомба, пусната над Хирошима. Звуковата вълна, повдигната от експлозията, според изчисленията на изследователите, би трябвало да обиколи земното кълбо три и половина пъти. Пепелта, изхвърлена от вулкана, се издигнала до горните слоеве на атмосферата и там се разпръснала по цялата Земя за няколко дни. Тези малки частици пречупвали светлината, което направило залезите зашеметяваща гледка.

Силата на изригването скоро намалява и до сутринта на 28 август 1883 г. Кракатау утихнал. Слаби трусове и експлозии обаче продължили месеци наред.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
ELENA
преди 1 ден

В днешно време е трудно да се намери сериозен заем предвид няколкото измами, свързани с реклами в интернет. Но случайно попаднах на г-н DIDIER DELAFONTAINE, който ми помогна много при получаването на заем от 38 000 евро. Признавам, че в началото не бях склонен към това предложение, но в крайна сметка реших, че той е наистина сериозен и добродушен. . Горещо препоръчвам да се свържете с него, ако имате нужда от заем, можете да го намерите на: didierdf93  @gmail.com

Откажи