Мировяне тъжи! Димитър Пенев взе историческо решение

От какво се отказа легендарният треньор

Мировяне тъжи! Димитър Пенев взе историческо решение | StandartNews.com

Легендарният треньор Димитър Пенев взе важно решение в живота си.

Близкото до София село Мировяне става все по-желана дестинация за купуване на имот от страна на столичани, но в същото време загуби част от чара си и основна атракция.

Футболен треньор №1 на ХХ век Димитър Пенев пусна кепенците на ранчото си. Това признава пред "България Днес" самият предводител на бронзовите медалисти от световното в САЩ през 1994 г.

Пената, който си е от Мировяне и е израсъл в селото, до неотдавна поддържаше стопанството във фамилното имение. Години след кончината на брат му Младен Стратега поддържаше ранчото, където освен зеленчуци и плодове се отглеждаха и зайци, пъдпъдъци и други дребни животинки. Разбира се, самият треньор не се занимаваше пряко с фермерската работа, а си наемаше работници, приятели от селото, които да му помагат.

 За жалост и те вече са на години и не могат да смогват, а младите хич не ги влече селският труд.

"Приключих с тези неща - казва чичо Митко. - За съжаление вече няма кой да се грижи за животните и градината и бях принуден да се разделя и с тях. На моите години и болежки няма как да се оправя сам. Децата и внуците никак не ги тегли към село. Племенникът ми Любо Пенев никога не е проявявал интерес към имота и грижата за него. Той си има кариера, беше голям футболист, сега треньор, беше по чужбините, далеч е от тези селски работи", смее се Пената.

За жалост треньорът е спрял да вари и ракия. Пената се зарежда с домашна гроздова от приятели в родното си село, при това в неголеми количества, тъй като и пийва по малко. За местните производители на гроздовия еликсир е голяма гордост да снабдяват знаменития треньор. В много ограничени количества ракията се предлага и на кръчмари със заведения в столицата. Гроздовата домашарка е 55 градуса, но влиза меко и гали небцето.

Пената обича да споделя приятни мигове на чашка с приятели и според мнозина именно способността на големия треньор да общува по непосредствен и открит начин с всички е важна част от харизмата му на обединител.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай