Мексиканската президентка се оказа братовчедка на Соломон Паси. Легендата

Бившият министър разказа любопитни подробности

Мексиканската президентка се оказа братовчедка на Соломон Паси. Легендата | StandartNews.com

Соломон Паси проговори за българските корени на мексиканската президентка. В понеделник стана ясно, че климатологът Клаудия Шейнбаум с български корен е първата жена - президент на Мексико. Бабата и дядото на 61-годишната бивша кметица на столицата Мексико Сити по майчина линия са евреи сефаради, които бягат от Пловдив към Мексико през 40-те години, за да се спасят от Холокоста през Втората световна война.

Въпросната президентка на Мексико е братовчедка по линия на рода Калев. Елиезер Калев - богат пловдивски търговец и банкер, е роден през 1815 г. и е спасявал от бесилката много бунтовници, участвали в Априлското въстание, разказа бившият външен министър в кабинета "Сакскобургготски" Соломон Паси.

"Да ви призная, това е стара семейна легенда, която ще се окаже истина. Доста отдавна го знаех и дори ме бяха предупредели: „Една твоя братовчедка може да стане президент на Мексико“. Дочувал съм, но не съм имал връзка с нея. Тя е роднина по линия на Елиезер Калев. На него има кръстена улица в Пловдив", обясни Паси пред в. "Марица".

Той заяви, че всичко е подробно описано в книгата за рода му.

„Там са изброени подробно връзките между Паси и Калев. Оттам идва и Илко Ешкенази, лека му пръст, бившият вицепремиер. Въпросната президентка на Мексико е братовчедка по линия на рода Калев. Елиезер Калев е спасявал бунтовниците къде като е давал подкупи, къде като член на съдебно жури. Опитвал е по всякакви начини. Затова кръщават от благодарност улица в Пловдив заради спасените бунтовници. Неговата дъщеря се казва Донуча, което е умалително от Дона. Въпросната дама е омъжена за моя прадядо Исак. От същата фамилия Паси-Калев произлиза тази президентка Клаудия Шейнбаум", каза още той.

Паси каза, че в момента се изяснява кои са родителите на майката на Клаудия Шейнбаум.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай