Къде може да се открие най-отровната медуза в света

Как изглежда тя

Къде може да се открие най-отровната медуза в света | StandartNews.com

Медузите са едни от най-загадъчните и страховити обитатели на моретата и океаните. Те могат да бъдат едновременно красиви и опасни с прозрачните си тела и заплашителни пипала. Въпреки че повечето медузи не представляват сериозна заплаха за хората, има един вид, който може да бъде смъртоносен. Това е Морската оса, известна още като кубовидната медуза, смятана за най-отровната в света. Но къде можем да я срещнем и какво я прави толкова опасна?

Какво представлява кубовидната медуза?

Кубовидната медуза (Chironex fleckeri), известна още като морска оса, е вид медуза, която е особено известна със своите изключително силни токсини. Тя има кубообразна форма, откъдето идва и името ѝ, и прозрачни тела, които я правят почти невидима във водата. Тази медуза може да достигне до размери от около 30 сантиметра в диаметър, а нейните пипала могат да се разпънат до три метра.

пасността от Морската оса се крие в нейните пипала, които са покрити с милиони малки клетки, наречени нематоцисти. При контакт с жертвата, тези клетки освобождават токсин, който атакува сърцето, нервната система и кожата. Ужилването може да бъде изключително болезнено, а в някои случаи, ако не се предостави бърза медицинска помощ, може да бъде фатално.

Къде се среща Морската оса?

Кубовидната медуза е най-често срещана в тропическите и субтропическите води на Индийския и Тихия океан. Основният ареал на този вид включва северното крайбрежие на Австралия, включително Големия бариерен риф, както и водите около Папуа Нова Гвинея, Филипините, Тайланд и Малайзия. Най-голямата концентрация на кубовидни медузи се наблюдава в периода от ноември до май, когато водите са по-топли.

Тези медузи предпочитат плитките крайбрежни води, където могат да се движат лесно и да ловуват. Въпреки че те могат да бъдат намерени и на по-голяма дълбочина, рискът от среща с тях е най-голям в близост до бреговете, където те често биват изтласкани от теченията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай