Джорджо Армани взриви света на модата. Всички се питат защо?

Джорджо Армани взриви света на модата. Всички се питат защо? | StandartNews.com

Легендарният моден диктатор Джорджо Армани взе решение, което изненада всички. Той няма да покаже основната си колекция на започналите във вторник в Милано дефилета на дамската мода за пролетта и лятото на 2025-та, а в Ню Йорк.

Новината бе определена от италианските медии като „гръм от ясно небе“ за модната индустрия на Апенините, просто защото великият стилист е смятан за неин символ и досега никога не е изневерявал на родината си, предаде „Труд”.

За утеха на организаторите на светско-търговската проява и най-вече на неговите многобройни фенове, Джорджо Армани ще представи на 19-и септември втората си линия „Емпорио Армани“, но липсата на първата се смята за истински бойкот на „Милано Мода Дона – пролет лято 2025“.

Като основна причина за решението от щаб-квартирата на стилиста очертаха откриването на 17 септември на нова търговска сграда на брaнда в центъра на Ню Йорк – събитие, на което би трябвало да дефилират облечените с тоалетите „Джорджо Армани“ модели.

Но авторитетните италиански вестници „Република“ и „Ил Джорнале“ намекнаха, че може би бойкотът се дължи на спадането из света напоследък на интереса към седмиците на „прет-а-порте“ в Милано и неспособността на шефовете на Националната камара на италианската мода да го съживят.

Отсъствието на краля от неговото кралство сякаш стопи ентусиазма, съпътстващ обикновено откриването на седмицата на модата и тя стартира във вторник следобяд някак под сурдинка с ревю на иначе престижния бранд „Фенди“.

До следващия вторник, когато би трябвало да приключи проявата, удължена тази година с един ден, ще се състоят общо 174 прояви – 57 дефилета на живо /само преди пет години те бяха над 90/, към 70 презентации в зали и трийсетина купона за разтуха на стилисти, модели, търговци, журналисти и всевъзможни модни спецове.

Все пак интерес към седмицата има и той е насочен най-вече към ревютата на италианските икони на „прет-апорте“ – „Прада“, Долче и Габана“, „Гучи“, „Ботега Венета“, „Версаче“ и др. Но за разлика от преди няколко години, когато на дефилетата присъстваха половината звезди на Холивуд, сега най-очакваните гости са само топ-моделите Джиджи и Бела Хадид, плюс Витория Черети, но според светските хроникьори без гаджето й Леонардо ди Каприо. Като причина за спада на интереса изобщо към седмицата на „Милано Мода Дона“ специалистите сочат зациклянето напоследък на бранша не само в Италия, където до края на тази година в сравнение с 2023-та се очаква свиване на оборотите с около 4 на сто, но въобще по света.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай