Да си поръчаш сън! 7 начина

Учените говорят за осъзнато сънуване

Да си поръчаш сън! 7 начина | StandartNews.com

Всички смятат, че едно от нещата, които не можем да контролираме, са сънищата. Те идват при нас когато решат, могат да бъдат забавни, озадачаващи или направо ужасяващи. Понякога са толкова осезаеми, че не можем да различим дали нещо е истина или само плод на въображението ни. Но какво би станало, ако имаше начин да ги контролираме? Възможно ли е да решим какво искаме да сънуваме и това наистина да се случи?

Някои изследователи вярват, че е възможно не само да контролираме сънищата си, но и да ги използваме за лично израстване и изцеление, пише сайтът „Edna”. Сънуването е начинът на мозъка да се освободи от мисли, емоции и неща, с които се е сблъскал през деня. Потиснатите емоции намират убежище в сънищата.

Дори запомнянето на сънища може да бъде трудно – ако не си запишете веднага детайлите, споменът за съня ви започва да избледнява с всяка изминала минута.

Колкото и странно да изглежда, има някои начини да контролирате собствените си сънища – т.нар. осъзнато сънуване. Осъзнатото сънуване е състояние на съзнанието, при което сънуващият осъзнава, че сънува. Повече от 53% от хората имат осъзнати сънища в даден момент, но по-малко от половината от тези хора могат да сънуват редовно по този начин.

Изследване на осъзнатото сънуване, публикувано в Националната медицинска библиотека, обяснява, че то включва хибридно състояние на съзнанието с определими и измерими разлики между будния живот и фазата на съня с бързо движение на очите (REM). Изследователите установили, че хората, които имат осъзнати сънища, показват повече активност в предната част на мозъка си, отколкото тези, които нямат.

По време на осъзнат сън сънуващият може да контролира действията и обкръжението си. Осъзнатото сънуване възниква по време на REM сън, когато целият мозък е най-активен, с изключение на префронталния кортекс – частта, отговорна за планирането и логиката. Вероятно именно затова сънищата ни в тази фаза са лишени от всякаква логика.

Учените предлагат 7 техники за осъзнато сънуване. То може да бъде мощен инструмент за самоизследване и справяне с трудности:

1. Тестване на реалността

Един от най-простите и ефективни начини за предизвикване на осъзнати сънища е извършването на проверки на реалността.

Това може да направите като си създадете навик през около час да се питате дали сънувате или не. Да, дори и да сте на 100% убедени, че сте будни и този въпрос е излишен. Може да звучи много странно, но по този начин ще тренирате мозъка си да си задава този въпрос и докато спите. Ако осъзнаете, че всичко е сън още докато спите, оттам-насетне контролът е ваш.

2. Водене на дневник за сънища

Всяка сутрин, когато се събудите, запишете всичко, което можете да си спомните за сънищата си. Когато се запознаете по-добре със сънищата си ще започнете да забелязвате в тях различни модели и теми. Това ще улесни осъзнаването на сънуването по време на самия сън.

3. Техниката WILD (будно предизвикване на осъзнати сънища)

Тази техника е един от най-ефективните начини за предизвикване на осъзнат сън. За да направите това, трябва да се събудите след няколко часа сън и веднага да заспите отново.

Докато заспивате, съсредоточете се върху намерението си да имате осъзнат сън. Визуализирайте това, което искате да видите, и се фокусирайте върху този образ. Достатъчната практика прави възможно влизането директно в съня от това будно състояние.

4. Техниката MILD (мнемонично предизвикване на осъзнати сънища)

Тя е подобна на техниката WILD, но не изисква първо да се събудите. Преди да си легнете, отделете няколко минути, като се съсредоточите върху намерението си да имате осъзнат сън. Повтаряйте си мантра като „Ще запомня да поставя под въпрос реалността“ или „Следващия път, когато сънувам, ще осъзная, че сънувам“. Докато заспивате, имайте предвид намерението си и се опитайте да влезете в съня директно с него.

5. Повтаряне на мантри

Преди да си легнете, изречете мантра като „Сънувам“ или „Сега ще сънувам осъзнат сън“. Докато я повтаряте, фокусирайте се върху намерението си да имате именно такъв сън. Звукът на гласа ви ще ви помогне да запазите ума си фокусиран и да бъдете по-осъзнати дори в съня си.

6. Визуализация

Затворете очи и се визуализирайте в ситуация, в която осъзнавате, че сънувате. Например, представете си, че летите или преминавате през врата в друг свят. Докато визуализирате сценария на съня си, фокусирайте се върху намерението си да имате осъзнат сън. Достатъчната практика прави възможно влизането директно в осъзнат сън от това будно състояние.

7. Хипноза

Хипнозата е техника, която може да се използва за предизвикване на различни състояния, включително осъзнато сънуване. За да бъдете хипнотизирани, трябва да отпуснете тялото си и да съсредоточите ума си върху гласа на хипнотерапевта. След това терапевтът ще ви насочи към отпуснато състояние, където подсъзнанието ви е по-отворено за предложения. След като сте в това състояние, терапевтът ще ви даде предложения за осъзнат сън. Например, те могат да ви кажат „Не забравяйте да поставите под въпрос реалността“ или „Вярвате, че всичко е възможно".

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай