45 000 граждани станаха селяни

45 000 граждани станаха селяни | StandartNews.com

45 000 българи зарязаха града, за да живеят на село. Това е колкото цялото население на областния център Монтана. Хората оставят зад гърба си офисите, високите заплати, но и солени цени, стреса и мръсотията на градовете. На село се завръщат най-често пенсионери, но и доста млади семейства, търсещи живот по-близко до природата. Огласените данни от Националния статистически институт показват засилваща се миграция от града към селото. През 2015 г. този избор са направили 34 000 нашенци.

В същото време не спира напливът на мераклиите за живот и работа в столицата. 17 800 българи от провинцията са се заселили в София през миналата година. Те са предимно от Благоевград, Пловдив и Враца.

Семействата у нас се женят, след като се сдобият с наследник. Такава тенденция отчете Националният статистически институт. От там съобщиха също, че всяко пето семейство не може да си позволи кола. В собствено жилище живеят 89,5% от домакинствата, а под наем са само 3,8% от домакинствата.

През 2015 г. в страната са проплакали 66 370 бебета, като от тях 65 950 са живородени. Повечето от появилите се на бял свят хлапета са момчета. Продължава тенденцията Сливен да е с най-високата раждаемост заради множеството роми, на второ и трето място са София и Бургас.

Близо 90% от ражданията през 2015 г. са били от жените на възраст от 15 до 34 години. По-малко момичета под 18 г. стават майки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай