Започна кинофестивалът „Любовта е лудост”. Франко Неро със силни думи

Посланието на фестивала  тази година  цели да обърне погледа ни към нашата душевност

Започна кинофестивалът „Любовта е лудост”. Франко Неро със силни думи | StandartNews.com

Във Варна беше открито 32-ото издание на международния кинофестивал „Любовта е лудост” с филма „Все още има утре” на режисьорката Паола Коретелези. В конкурсната програма попадат 12 филма, които ще се борят за голямата награда „Златна Афродита”.

Посланието на фестивала  тази година  цели да обърне погледа ни към нашата душевност, потапяйки  ни в историите на героите от филмите, които ще бъдат прожектирани.

„Посланието „Любовта е лудост” не е променено от 1993 г. Смисълът на живота е любов и обич към ближния. Чрез филмите, които показваме, се опитваме да утвърждаваме, възпитаваме и даваме кураж на новите поколения да живеят един смислен живот, а не да се гонят подир някакви материални химери и политически заблуди. Любовта е смисълът, който обединява хората навсякъде”, коментира художественият директор на фестивала проф. Александър Грозев, пише Nova.

Според него киното е повече от „огледало” на човешкия живот. „Показва всичко грозно, но и всичко красиво в нашия живот”.

Филмите ще бъдат оценявани от тричленно международно жури, с председател Момчил Карамитев. „За мен е голямо вълнение и чест, благодарен съм на г-н Грозев. Досега не съм бил председател на журито, идвал съм много пъти на фестивала, но само като гост”, каза той. По думи на Карамитев във всеки филм трябва да има по един занимателен елемент.

Специален гост на фестивала тази година е италианският актьор Франко Неро. Той пристигна на летище Варна, заедно с продуцента Красимир Иванов. „За първи път съм във Варна и се надявам, че ще си прекарам добре. Когато получаваш отличие, това означава, че си си свършил добре работата в живота, че си имал успешна кариера, и затова решават да ти отдадат чест. Аз имам много награди, значи съм се справил добре”, сподели актьорът Франко Неро.

Преди откриването на фестивала Франко Неро беше удостоен с почетен знак на кмета с лента на официална церемония в Община Варна. Благомир Коцев връчи лично отличието на италианския актьор.

„Изключитлено щастлив съм за първи път да посрещнем Франко Неро във Варна. Моето поколение е израснало с неговите филми. Имам много ярки спомени, когато рядко имахме достъп до западни филми, но с киното на Франко Неро успях да се запозная още от ранна детска възраст”, каза кметът на Варна Благомир Коцев.

Последва официалната церемония по Откриване на 32-то издание на Международния филмов фестивал „Любовта е лудост”. Там Франко Неро получи награда за  цялостен принос към световното кино.

„Когато ме питат „Kакво е киното за теб”, отговарям, че е като един много голям град, в който живеят хора от различни националности и раси. И всички те имат различни сънища, живеят в различни къщи. Затова киното ще продължи да съществува, докато хората продължат да се сънуват. Още повече, че киното представлява свобода. Там, където няма свобода, няма и кино. То ми даде свободата да обикалям света, бил съм над сто държави. Винаги ще съм благодарен за това, което киното ми даде възможност да преживея”, разказа на публиката Франко Неро.

Италианският актьор представи във Варна и последния си филм „Щастливи дни” на младия режисьор и сценарист Симоне Петралия. Трогателна история за любовта, щастието и края на живота. В програмата е включена и ретроспектива за  актьора с филмите „Последните дни на Мусолини“, „Тристана“ и „Уважавани господа“. 

На официалната пресконференция и на срещата с публиката , актьорът разказа интересни истории от своята кариера – за работата си с Лорънс Оливие и Куентин Тарантино. Предстои скоро Франко Неро да се снима в български филм на режисьора Джеки Стоев. В момента приключва монтажът на последното му заглавие „Имението“, режисирано от сина му Карло Неро, с участието и на други представители на неговото семейство.

Закриването на официалната програма на фестивала „Любовта е лудост” ще е на 30 август,  с филма „Болеро“ на Ан Фонтен.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай