Водещият на "Преди обед" вилнее в нова роля

Петър Дочев е в квартета на „Шишарки“ в Театър 199

Водещият на "Преди обед" вилнее в нова роля | StandartNews.com

Петър Дочев, който води „Преди обед“, се развихри на нова сцена – той е в карето актьори на „Шишарки“, лятната премиера в Театър 199. Пиесата на Екатерина Георгиева, финалист в седмото издание на конкурса за съвременна българска драматургия „Славка Славова“, е режисирана от Лиза Шопова, художник е Красимир Вълканов, музиката е на Петя Диманова.

Под прожекторите са още Костадинка Аратлъкова, Виттория Николова и Асен Мутафчиев – синът на Лиза Шопова и Христо Мутафчиев.  

Историята е силно драматична. Стела, сестра й Рони и техните мъже Алекс и Асен се събират в семейната вила по случай трийсетгодишния юбилей на Рони. Четиримата са били заедно за последен път преди две години, когато катастрофа завинаги преобръща живота им. Сега се опитват отново да намерят път един към друг. Но заедно с аромата на шишарки от заобикалящата ги гора се появяват и неподозирани тайни от миналото, неочаквани истини за настоящето и трудни въпроси за бъдещето.

Може ли човек да бъде безпощадно искрен с онези, които обича? Способен ли е да изрече онова, което е най-трудно за изричане? Какво се случва с премълчаното и колко премълчаност може да се трупа, преди да отекне истината като мълния сред борове?

“Шишарки” е пиеса за онези изпитания, които връхлитат без предупреждение и оставят след себе си дълбока следа. Пиеса за отложените разговори и родената от това самота, която парадоксално можеш да изпиташ само до най-близките си хора. И не на последно място – пиеса за инстинкта да оцеляваш, за силата да устояваш.

Екатерина Георгиева завършва НАТФИЗ през 2013 г. в класа на професор Ивайло Христов, от 2015 до 2017-а играе във Варненския театър, след това влиза в Сатирата. Първата ѝ пиеса, “Testdrive”, е избрана за участие на фестивала „Панаир на младите“, следва „Късметлията с ръждивия револвер”, чиято  премиера е през 2021 г. в Нов театър НДК. Третата ѝ сценична творба „Свободно падане” от 2022 г. влиза в българската  селекция на европейската мрежа за съвременна драматургия “Eurodram” и е поставена на фестивала ProText 2022. Екатерина работи и по сценария за телевизионния сериал „С река на сърцето”. Следващото представление на „Шишарки“ е на 12 юли.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай