Васил Найденов с призив към младите

Публиката има животинска интуиция и е безкомпромисна, заяви легендарния певец

Васил Найденов с призив към младите | StandartNews.com

Публиката се променя, както се променят гласоподавателите и както същият аранжимент върви за т.нар. партийни централи, които ни помпат и ни надуват главите колко не можем без тях, колко ще направят чудеса от храброст. Но народът се лъже до време.

Това заяви в интервю за БГНЕС легендата на българската музикална сцена Васил Найденов.

Връщайки лентата назад Найденов е категоричен, че независимо от негативизма по „Мелодия на годината“ или „Златен Орфей“ – всяка година излизаха по три-четири песни – мои, на Лили Иванова, на ФСБ или на „Тоника“, които се пеят няколко десетилетия.

„Не само моите песни се пеят и това показва, че си е заслужавало масрафа и си е заслужавало да го правим“, убеден е той.

Музикалната легенда отправя призив към младите, на които често се случва да имат ненужно самочувствие:

„Пожелавам им да седнат и да поработят малко повече, да направят шлагер, хит – нещо, което като се движиш и то ти се върви в краката, в главата, като се целуваш, като правиш секс... Трябва да се мота! А иначе другото… както в парламента – едни хора, които диктуват“.

Невероятният български глас, изпял емблематичната балада „Сбогом, моя любов“, изрази съжаление, че дори и по MTV липсват песните на световни звезди като Елтън Джон, Тина Търнър, Арета Франклин, Стиви Уондър и много други.

„Погледнато реално времето не е на музиката. Времето е на електрониката, времето е на компютрите и това нещо не е само български проблем, това е световен проблем“, отбеляза Васил Найденов и добави, че има пикови моменти в изкуството и скоро няма да се появят групи от ранга на „The Beatles“ или „The Rolling Stones“.

Но въпреки всичко, подчерта той, е желателно да я има вълшебната дума мелодия, независимо как ще бъде облечена като аранжимент, като стил, важното е нещо да ти се мота в главата и да не те оставя да спиш.

„Има такъв дефицит на хубави човешки песни“, каза още Найденов и се ядоса, че дори на музикални награди се пее на плейбек.

„Този занаят е занаят. Оцеляването е много трудно и оттук нататък ти трябва да оцелееш по някакъв начин, но не с любовник от парламента и не с космическа ротация“, предупреди изпълнителят и добави: „Публиката има животинска интуиция и е безкомпромисна“.

На въпроса как тя – публиката, се променя през годините, Васил Найденов отговори:

„Публиката се променя, както се променят гласоподавателите и както същият аранжимент върви за т.нар. партийни централи, които ни помпат и ни надуват главите колко не можем без тях, колко ще направят чудеса от храброст. Същият номер важи и за музиканта. Но общо взето народът се лъже до време“.

Попитан имало ли е песен, която винаги е искал да изпее, но не е стигнала до публиката, той сподели: „Музикалните редактори харесват по-наивни песни. Но човек трябва да има от едното и другото, защото едното нещо храни“. Поп изпълнителят обаче е категоричен, че „ако можеш, ако си заслужава – го правиш и другото“.

В заключение големият Васил Найденов сподели, че в музикалната професия, артистът трябва да е и малко луд.

Лично за себе си каза, че го плашат твърде стриктните хора: „Кога да вечерят, кога ще си получат парите – те са като служители. В нашата професия човек трябва да е малко луд. Не може да си служител и да имаш лудост. Имах шанса да работя и до Стояна Мутафова, и до Георги Калоянчев, и до Георги Парцалев, и до Татяна Лолова, и кой ли не – всеки един от тях беше много луд, кой от кой по-луд. Това е една от причините на сцената да са водачи“. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай