Статуята на Хермес изненада света, превърна България в атракция

Тази седмица статуята ще бъде преместена в Историческия музей в Петрич

Статуята на Хермес изненада света, превърна България в атракция | StandartNews.com

Източник: НоваНюз

"Статуята е от голямо историческо значение. "Ню Йорк Таймс", "Форбс", "Франс прес", цяла България се интересуват от нея от няколко дни. Това показва колко са впечатлени хората от находката, което е добра реклама за културния туризъм у нас", заяви пред НоваНюз археологът проф. Людмил Вагалински.

Коментарът му бе по повод откриването на уникална статуя на бог Хермес при разкопки в археологическия обект Хераклея Синтика край Петрич. До момента в България толкова запазена статуя не е намирана.

Тази седмица статуята ще бъде преместена в Историческия музей в Петрич, съобщи Вагалински.

"Не бързаме, за да не сгрешим. Разкопки се правят на няколко частни парцели. Има разкрити масивни градежи, но тъй като са в частен имот, общината не провежда трайна консервация. Ние аварийно ги укрепваме и покрай проверка на големия канал зидаме подпорни стени", каза той.

"Проблемът със собствениците на земите трябва да бъде решен от държавата, защото напрежението се усеща в археологическия колектив. Липсва добронамереност, за да се реши проблемът, който съществува от 2017 г.", посочи проф. Вагалински.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Nikos
преди 1 месец

Има лекарство, което ви позволява да удължите младостта. Cлед седмица на приемане: ерекцията е супер, енергията е 2 пъти повече, започна да отслабва и като цяло се чувства млада. Съветвам всички да опитат, защото животът е сам-- https://da.gd/wirex

Откажи