Окончателно! Министър каза къде трябва да е Панагюрското съкровище

Изборът не е между тези три града, а между регионален музей и национален музей

Окончателно! Министър каза къде трябва да е Панагюрското съкровище | StandartNews.com

Източник: бТВ

Националният исторически музей (НИМ) е мястото, където трябва да стои Панагюрското златно съкровище, заяви пред бТВ служебният министър на културата Найден Тодоров.

„От една страна разбирам решението на общинските съветници в Пловдив, защото тяхната работа е да се грижат за местните интереси, а част от тези интереси е максимално голяма част от културните ценности да са в Пловдив. От друга страна обаче това не съвпада с интересите на нацията като цяло“, посочи той по повод желанието на Панагюрище, Пловдив и София да стопанисват съкровището.

Найден Тодоров подчерта, че изборът не е между тези три града, а между регионален музей и национален музей. „Националният исторически музей в София не е музей на един град, той е музей на цяла България“, поясни той.

„Това съкровище е собственост на Регионалния археологически музей в Пловдив, но то е собственост и на държавата България и като такова е логично да бъде представлявано в чужбина от Националния исторически музей“, категоричен е служебният министър на културата.

Найден Тодоров дори се пошегува, че ако хората искат, могат да гласуват и да преместят НИМ от София в Пловдив, но „мястото на Панагюрското златното съкровище категорично е в НИМ“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай