Култов роман на Айзък Азимов с ново издание

Легендарната фентъзи класика „Аз, роботът“ е любима на много поколения читатели

Култов роман на Айзък Азимов с ново издание | StandartNews.com

Айзък Азимов през 1942 година формулира трите закона на роботиката: Роботът не може да навреди на човешко същество или чрез бездействие да му причини вреда. Роботът трябва да се подчинява на заповедите, получени от човешки същества, освен когато тези заповеди влизат в противоречие с Първия закон. Роботът трябва да защитава съществуването си, освен когато това влиза в противоречие с Първия и с Втория закон.

Три наглед прости постулата, които в ръцете на един от най-обичаните фантасти по света, разкриват цяла вселена. Те са заложени в персонажите и екшъна в „Аз, роботът“ – легендарната фентъзи класика излиза в ново издание /“Бард“/.

Както голяма част от творчеството на Азимов, поредицата за роботите завладява въображението на милиони по света и завинаги променя начина, по който хората гледат на изкуствения интелект.

Сборникът „Аз, роботът“ е издаден през 1950. В повечето разкази участва робопсихоложката Сюзън Келвин, работеща за компанията „Юнайтед стейтс роботс енд меканикъл мен“ - основен производител на роботи с позитронни мозъци. Тя разследва заплетени случаи с роботи, където се преплитат технически, морални и логически проблеми. Разказите са нейни интервюта, в които тя описва професионалния си живот, основно фокусиран върху поведението на роботите. В разказите участват още героите Грегъри Пауъл и Майкъл Донован, които работят в екип, тестващ за неизправности при произведените роботи. Тук ще прочетете за роботи, които полудяват; роботи, които могат да четат мисли; роботи с чувство за хумор; роботи политици и роботи, които тайно управляват света. С ловък език и с невероятната способност да смесва научните факти с измислица, Азимов представя не само това, което е, а и това, което може да бъде. „Аз, роботът“ разказва историята на роботите от първите примитивни модели до постигането им на абсолютно съвършенство в бъдещето. Бъдеще, в което самите хора може да се превърнат в отживелица. По един от сюжетите на Азимов е сниман „Двестагодишният човек“ с Робин Уилямс.

Айзък Азимов, който е роден в еврейско семейство от руския град Смоленск, написва и редактира над 500 тома, а общият брой на написаните от него писма и пощенски картички е оценен на около 90 000. Азимов има още приумици – като дете мечтае да има будка за вестници и списания в Нюйоркското метро, в която да се затвори и да слуша тътена на минаващите влакове, докато чете. Азимов има страх от летене и използва самолет само два пъти през живота си – във Флотската въздухоизпитателна станция и при връщане от военната база на Оаху през 1946 година. Тази негова фобия от летене вдъхновява няколко от художествените му произведения, като детективските разкази за Уендъл Ърт и романите за Илайджа Бейли. Азимов е близък приятел на създателя на „Стар Трек“ Джийн Родънбъри и е включен в надписите на „Стар Трек: Филмът“ заради съветите, които дава по време на снимките.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай