Фурор на българи във Виена

Международният куратор Стефан Стоянов наложи нов тренд в австрийската столица

Фурор на българи във Виена | StandartNews.com

Стефан Стоянов, Лиза Бобкова и шейх Рашид Ал Халифа в двореца Хюбнер

Международният куратор Стефан Стоянов и бурята „Борис“ белязаха няколко дни от живота на Виена. Българинът, който работи с художници, меценати, колекционери, филантропи и предприемачи в Европа, Близкия Изток и Америка, наложи нов тренд в съвременното изкуство и светския живот на австрийската столица. В двореца Хюбнер - в Градския парк, където се случва първият концерт на Йохан Щраус, а на метри е и легендарната Щатс опер, Стефан Стоянов даде началото на Particolare&Vienna Contemporary 2024 – авангардно измислена и перфектно осъществена мащабна световна изложба, вдъхновена от прочутите Салони в Париж, в които участват гениите на XIX и XX век.

Стефан Стоянов и Алехандра Кастро-Риосеко във вратата от Арбанаси на Пламен Деянов  

Двама български автори спечелиха овациите на многоезичната публика. Пламен Деянов впечатли с „висяща“ картина, която беше купена малко след началото на събитието, а страхотната му резбована врата от Арбанаси се оказа истинска атракция за зрителите. Критиците нарекоха „смела и завладяваща“ творбата на Миряна Тодорова „Градината на живота“.

Миряна Тодорова показва картината си на Жени Диксън 

Стефан Стоянов по традиция представи и произведение на шейх Рашид Ал Халифа – зрелищна инсталация лабиринт, която веднага беше купена от мощна финансова институция. Арт дилърът сподели със своите гости философията в концепцията за мащабната експозиция - времето и движението в артефактите като метафора на пътя. С експертни и артистични експозета той увлече Цветелина Бориславова, Стела и Боян Найденови, Николай Неделчев, Ралица Агайн, Пола и Искър Найденови, Момчил Мондешки, Дора Праматарова, Георги Крумов, Илинка Чергарова, Михаела Савова, Весела Ножарова, Виктория Христов, Жени Диксън... Сред приятелите му от Европа и Америка, дошли специално във Виена за дебюта на Particolare, бяха още Лиза Бобкова, една от най-известните художнички на Русия, бизнес дамите Алехандра Кастро-Риосеко и Лиза Анастос.

Стефан Стоянов и Пламен Деянов, който живее и работи между Виена, София и света

„Сред водещите теми днес е как творят хората, когато не са ограничени от социални норми“, коментира за „Стандарт“ Стефан Стоянов. Вечната динамика се огледа в „L’ordre des choses 2024“ от Вим Делвойе. Първоначалната идея на белгиеца е да инсталира писта, преминаваща през цялата зала на двореца Хюбнер, но когато това се оказва невъзможно, избира „елегантния вандализъм“, както самият той нарича топките, които сякаш се търкалят през стени, картини от XVII век и дървени скулптури на светци и ангели.

Художничката Мика Сав

Две творби на Томас Сарасено, изработени от паяжина и покрити със златно мастило, двама куратори – изкуствен интелект, двумилионен триптих на култовия италианец Микеланджело Пистолето за смартфона, който свързва и изолира едновременно, бяха сред най-забележителните работи на Particolare.  

Имаше още изненади за публиката - запис на представление от 2005 година за шестчасовото пътуване на Джани Моти в тунела на Големия адронен колайдер, и танцовият спектакъл на Анна Абалихина „Замръзналите действия“, в който балетистите се сляха с експонатите. Вечеря за 250 човека и истински виенски бал бяха триумфалната удивителна на събитието, което комбинира страстта към арта и долче вита. Именити колекционери, елитни представители на големия бизнес и голямото изкуство танцуваха заедно под звуците на хита "Lady (Hear Me Tonight)" на френския хаус дует Modjo. Цифров часовник, отброяващ петте милиарда години до избухването на слънцето, беше поставен до стълбите, напомняйки на празнуващите, че „Et in Аrcadia ego“ – „И аз съм в Аркадия“.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай