Фестивал за документално кино! Разкрива истината за обществото ни в 30 заглавия

Ето и програмата

Фестивал за документално кино! Разкрива истината за обществото ни в 30 заглавия | StandartNews.com

Фестивалът за документално кино с фокус върху човешките права Sofia DocuMental обяви пълната програма за своето пето издание, което обещава да разтърси зрителите със смели и провокативни филми. Тази година, фестивалът ще представи 30 премиерни за България заглавия, които ще бъдат показани на девет различни локации в столицата.

Под мотото "Излез от балона", фестивалът предлага програма, разделена на няколко ключови категории, всяка от които внася дълбок анализ на различни аспекти от съвременния живот. В категорията "Метаморфоза" ще бъдат представени филми, които се вглеждат в личните и емоционални трансформации на своите герои. Сред тях е откриващият филм "Без посока" на Елина Псику, който изследва темата за телесната автономия, както и "Изчезналите" – разказ за хората в Япония, които започват нов живот на друго място, без да оставят следа.

Категориите "Сфера на влияние" и "Демокрация" фокусират върху глобалните политически събития и социални проблеми, като филмите се стремят да разкрият истината зад новинарските заглавия. От разследване на Путин и неговото "Игрище" до "Демокрация ноар", посветен на унгарския премиер Виктор Орбан, тези филми провокират зрителите да преосмислят своето разбиране за властта и демокрацията.

"Архивно наследство" предлага уникален поглед към миналото чрез лични и семейни архиви, включително разкази за домашно насилие и исторически събития като Ислямската революция в Иран и войната в Украйна. Тази категория изследва как големите събития в историята оставят своя отпечатък върху личния живот.

Филмите в "Изкуството на съпротивата" проследяват артистите, които използват изкуството като средство за протест и социална промяна. В тази категория са включени три ленти, които показват изкуството като радикален жест и борба за свобода.

Секциите "Човек/природа" и "Бъдещето е сега" разглеждат влиянието на човека върху природата и виртуалните светове, които създаваме. Тук зрителите ще видят разкази за криптовалути, изкуствен интелект и екологични предизвикателства, които формират бъдещето ни.

Директорът на фестивала, Мартичка Божилова, подчертава, че документалното кино има силата да трансформира, като разкрива света такъв, какъвто е. Тя призовава зрителите да се ангажират с реалностите, които формират нашето време.

Фестивалът Sofia DocuMental започва на 28 септември и обещава да предостави незабравимо изживяване за всички, които искат да надникнат отвъд повърхността на събитията и да разберат истинските истории зад тях.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай