Централни хали с голяма награда. Столична община отличи Kaufland

За принос в областта на културата

Централни хали с голяма награда. Столична община отличи Kaufland | StandartNews.com

На официална церемония за Празника на София в Софийска градска художествена галерия, Централни хали получи Наградата на Столична община за ярки постижения в областта на културата за 2024.

Отличието в категория „Архитектура, опазване на културното наследство и естетизация на градската среда“ се връчва на целия творчески и експертен екип, поканен от Kaufland България в различните етапи на развитието на проекта.

От въвеждането на сградата в експлоатация в края на май 2024 г., възстановената забележителност посрещна милиони граждани и туристи в търговската част и новосъздадената зона за история и археология на София, и бързо се наложи като нова градска сцена за изкуство и култура, реализирайки над 100 събития в различни културни жанрове в колаборация с десетки културни мениджъри, експерти и артисти. 

Наградата се връчва на целия мултидисциплинарен екип, който работи по реставрацията и възстановяването на сградата. Проектът за възстановяване на оригиналния вид на Централни хали на ниво Партер (по проекта на значимия български архитект Наум Торбов), е дело на покойната арх. Мария Попмаркова, арх. Боряна Ненчева и арх. Ирена Белчева от проектантско бюро „Инт Арх“ ООД, а проектът на Зона за история и археология на София и „Сцена Централни хали“ на ниво Сутерен е на Студио HORA: арх. Андрей Ходкевич, арх. Цвета Нисторова и арх. Денис Гачев с експертното съдействие на експертите от Регионален исторически музей София (РИМ).

Интерактивните инсталации, които представят факти и визии от историята на града, виртуалното посещение в Древна Сердика и 3D анимацията са разработени специално за проекта от Animajor Studios: Явор Бонев и Калина Атанасова по идея на Kaufland България. Скулптурата и художествените изображения са на Теодор Бонев, Мария Гайдарова и Кайли Яшова.

 

Концепцията за развитие на Централни хали като културна дестинация е разработена от екипа на Kaufland България със съдействието на Агенция Imp-Act и с участието на специално създадения обществен съвет на Централни хали  с председател проф. д-р арх. Йорданка Кандулкова (УАСГ) и членове доц. д-р Венета Ханджийска (Регионален исторически музей – София), Константин Вълков (журналист), Даниел Ненчев (журналист), Петър Димитров (A to Jazz) и Стефан Огнянов (Sofia Free Tour).

Отличеният екип посвети наградата на покойната арх. Попмаркова, чийто син получи грамотата по време на церемонията.

С единодушно решение на наградените, финансовата награда от Столична община в размер на 2000 лв. ще бъде дарена за кауза, насочена към възобновяване на културното наследство — проект за „Възраждащата се зала на читалището в Княжево – Архитектурата, обединяваща изкуствата“, който цели да обнови мултифункционалната зала за изкуства на Народно читалище „Братя Миладинови – 1917“ в Княжево.

„Така екипът, участвал във възраждането на една културна ценност на София, иска да подкрепи новият културен живот на още едно място, което работи за духа на София”, сподели арх. Андрей Ходкевич по време на награждаването.

„Проектът на Kaufland България за възстановяване на оригиналния вид и функция на сградата на Централни хали, е един от най-важните социални ангажименти, които поехме и изпълняваме пред обществото. Нещо повече – екипът ни припознава изпълнението му като кауза”, казва Кремена Георгиева, мениджър „Корпоративни комуникации и социална отговорност“ в Kaufland България. „Инвестирахме изключително много в привличането на най-добрите професионалисти и експерти, които работиха рамо до рамо с нас във всяка стъпка - проектирането, реставрацията, ремонтните дейности, както и в последващото му надграждане с развитието на „Сцена Централни хали“ с интензивен ежемесечен културен календар от събития.“

На над 50 млн. лева възлиза инвестицията на Kaufland България в проекта „Централни хали“. Това включва, както реставрирането на сградата с цялото й прилежащо културно наследство, така и експонирането на археологическото наследство от древна Сердика в сутерена, добавянето на шест модерни интерактивни зони за история и археология и развитието на културен календар с музикални, сценични, изящни и визуални изкуства.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай