Славка Бозукова: Първо училище с паралелка "Киберзащитници"

Три мерки за изграждането на стабилна, национална защита на децата от нараняване в интернет

Славка Бозукова: Първо училище с паралелка "Киберзащитници" | StandartNews.com

В България вече има училище с паралелка "Киберзащитници". Това съобщи издателят и главен редактор на "Стандарт" Славка Бозукова, откривайки в Пазарджик петата национална дискусия "Заедно в борбата с кибертормоза на деца". Тя е част от програма "Киберзащитници", която се реализира в България от Владимир Бронфенбренер, експерт по киберсигурност от Израел, председател на Българска академия за сигурност.

ВИЖ ОЩЕ: "Стандарт" с нови мерки срещу кибертормоза на деца. Форум в Пазарджик

"Стандарт" е дългогодишен медиен партньор на инициативата. Всяка седмица медията ни публикува под формата на картинки с текст ценни съвети за предпазване на децата от нараняване в онлайн пространството. В резултат програма "Киберзащитници" спаси за последните две години 70 000 деца от тормоз в нета.

Пилотната паралелка "Киберзащитници" се реализира от Българска академия за сигурност в училище "Христо Ботев" в град Септември, посочи още Славка Бозукова. Обучението ще се провежда от квалифицирани преподаватели от България и от Израел. А целта е в рамките на 18 месеца училището да бъде с най-малък процент наранени в нета деца и да се превърне в най-безопасното от гледна точка на детски кибертормоз в държавите-членки на Европейския съюз. 

Три мерки за изграждането на стабилна, национална защита на децата от нараняване в интернет представи Славка Бозукова. Реализацията им минава през общите усилия на законодателна, изпълнителна, местна и съдебна власт, заедно с неправителствения сектор и медиите. 

Ето цялото изказване на Славка Бозукова, издател и главен редактор на "Стандарт":

Националната кампания „Заедно в борбата срещу детския кибертормоз“ е  част от програмата Киберзащитници, разработвана и реализирана от Българската академия за сигурност, чиито председател е един човек с огромен опит и международна експертиза – Владимир Бронфенбренер. За нас, медия "Стандарт", е огромна чест и отговорност да бъдем негови партньори в каузата вече трета година. 

Днешната среща в Пазарджик - пета в кампанията, е продължение на започналия разговор отпреди 2 месеца, когато заедно с повечето от вас дискутирахме темата в училище „Христо Ботев“ в град Септември. 
Точно там екипът на г-н Бронфенбренер прави пилотен проект в България по програмата „Киберзащитници“ и наесен съвместно с Българска академия за сигурност там стартира първата паралелка по киберсигурност - във втори гимназиален етап. 

Обучението ще се провежда от квалифицирани преподаватели от България и от Израел. А целта е в рамките на 18 месеца е училището да бъде с най-малък процент наранени в нета деца и да се превърне в най-безопасното от гледна точка на детски кибертормоз в държавите- членки на Европейския съюз. 

Това ще бъде не само успех за училището и за Септември, не само за Пазарджишка област, но и за България, защото кибертормозът срещу деца се е превърнал в големия обществен бич. Статистически той се изразява във факта, че всяко второ българско дете е наранено в интернет пространството. 

Мерките, срещу детския кибертормоз, обаче няма как да бъдат едностранни, половинчати или регионални.

Изграждането на стабилна, национална защита минава през общите усилия на законодателна, изпълнителна, местна и съдебна власт, заедно с неправителствения сектор и медиите. 
Належащите мерки са в няколко посоки:

Първо. Ясни промени в законодателството, защото тормозът е криминализиран само в отделни форми. Тук – ще чуем уважаемите представители на съда, прокуратурата, на полицията и на законодателната власт. 

Второ. Ясна национална образователна програма за киберзащита, която да минава през Министерството на образованието и науката. Тук ще чуем РУО и директорката Дишкова.

Трето: По-голям интегритет на програмата сред заинтересованите среди и мащабност на нейното популяризиране. Тук думата ще дам на Агенцията за закрила на детото, на Сейфнет, както и на местната власт.
И разбира се, за целите на програмата „Киберзащитници“, за израелския опит като държавата с най-нисък процент на наранени деца в интернет и за бъдещите планове в България – ще говори г-н Бронфенбренер. Като председател на Българската агенция за сигурност, заедно с колегите си, той вече постигна впечатляващите резултати - 70 000 по-малко са наранените деца в нета през последните две години. 

Още по-впечатляващ е фактът, че процентът на децата, засегнати от тормоз в онлайн пространството за България в края на 2023 е 51.9 процента, който е под средния за ЕС.

За да бъде тази тенденция устойчива се иска едно – да бъдем единни в действията си, което се надявам да прозвучи и на днешния форум в изказванията ви.
 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай