Генерал Прокопиев: Военна академия подготвя най-добрите експерти по киберсигурност

Трябва да укрепим способността за откриване, предотвратяване и реагиране на киберзаплахи

Генерал Прокопиев: Военна академия подготвя най-добрите експерти по киберсигурност | StandartNews.com

Военна академия подготвя най-добрите експерти по киберсигурност. Тя тренира  офицери и студенти в областта на киберсигурността в трите степени на висшето образование, провежда и курсове за повишаване на квалификацията, както на офицери, така и на цивилни служители за нуждите на Министерството на отбраната и Българската армия, на държавната и местната администрация, правораздавателните органи и службите за сигурност. Това заяви генерал-майор Стайко Прокопиев, началник на Военна академия "Г.С. Раковски" по време на международния форум "Киберсигурност - образование, държава, индустрия". Той бе организират от Военна академия и българска академия за сигурност с председател проф. Владимир Бронфенбренер. "Стандарт" е медиен партньор на конференцията. 

Ето цялото изказване на генерал-майор Стайко Прокопиев, началник на Военна академия "Г.С. Раковски":

За мен е удоволствие да ви приветствам на Международния форум „Киберсигурност – образование, държава, индустрия“, организиран от Военна академия „Г. С. Раковски“ в партньорство с Българска академия за сигурност.

Отправям благодарност към нейния председател – професор Владимир Бронфенбренер, за реализирането на инициатива, създаваща академична платформа за експертен обмен и обсъждане на тенденции и прогнози в областта на сигурността и отбраната. Доказателство за общото разбиране за важността на темата е присъствието на изявени специалисти, представители на държавни институции и на индустрията.

Днес, когато съвременните бойни действия претърпяват динамични промени, а използването на военния инструмент, изкуствения интелект и новите технологии променят характера на военните конфликти, е необходимо изграждането на ново поколение отбранителни способности. Показателно е взетото на Срещата на върха на НАТО през 2024 г. във Вашингтон решение за създаване на Център за интегрирана киберотбрана на Алианса,
който да подобри мрежовата защита, ситуационната осведоменост и използването на киберпространството като оперативен домейн.

Киберзаплахите пред сигурността – националната и съюзната – са сложни и разрушителни. Киберпространството е постоянен обект на злонамерени действия, които варират от ниско ниво до технологично сложни атаки. Отговорът се състои в укрепването на способността за откриване, предотвратяване и реагиране на киберзаплахи.

Днес, изграждането на устойчива киберзащита е един от определящите елементи за изпълнение на трите основни задачи на Алианса: възпиране и отбрана, предотвратяване и управление на кризи и колективна сигурност.

Системата на военно образование, като ключова в процеса на интензивна трансформация на НАТО, отговаря за обучението и подготовката на експерти в най-високоскоростно развиващия се домейн – на киберпространството.

Европейският съюз също залага квалификацията на ръководителите и персонала на организациите, занимаващи се с дейности в киберпространството, за важна мярка за високо общо ниво на киберсигурност.

Военна академия, водеща институция в обучението на офицери и студенти в областта на киберсигурността в трите степени на висшето образование, провежда и курсове за повишаване на квалификацията, както на офицери, така и на цивилни служители за нуждите на Министерството на отбраната
и Българската армия, на държавната и местната администрация,
правораздавателните органи и службите за сигурност.

Доказано ефективна е възможността за обучаемите да участват в провежданите в Академията събития на световни фирми в областта на киберсигурността, както и срещите с изявени специалисти в ежегодните Мастър класове, организирани съвместно с Българската академия за сигурност.

Висок процент от завършилите специалност „Киберсигурност“, успешно се реализират на пазара на труда в страната, което е ясен символ за връзката на образованието с бизнеса и индустрията.

И тъй като, в областта на технологиите можем да говорим повече за „революция“, отколкото за „еволюция“, работата ни като преподаватели и изследователи има за цел да следва, анализира и наблюдава динамичните процеси на нейното развитие.

Изследователите от Военна академия проведоха приложни изследвания в областта, които, отвъд статистиките и научните приноси, доведоха до едно основно заключение: в новата ера на хибридни заплахи не сме способни да се изправим срещу тях сами. Сътрудничеството – между държави, между институции, между военни и цивилни експерти – е ключът към изграждането
на устойчиви отбранителни системи.

Изразявайки благодарност към всички, приели поканата за участие в днешния Форум, Ви пожелавам академичните и неформалните дискусии да бъдат ползотворни. Надявам се, че днешното събитието ще се превърне в ежегодно, обединявайки експертизата на образованието, държавата и индустрията в
областта на киберсигурността.

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай