Обрат в избирателите! Консерватизмът се завръща

Малките партии обраха протестния вот, те са третата политическа сила

Обрат в избирателите! Консерватизмът се завръща | StandartNews.com

Голямата промяна, бележеща залеза на либерализма и завръщането на консерватизма, която се усети на евроизборите в цяла Европа, застигна и България. Именно с нея социолозите обясниха в изборната нощ разпределението на протестния вот. 

Две нови тенденции на изборите отчетоха пред БНТ социолозите Боряна Димитрова ("Алфа Рисърч") и Кольо Колев ("Медиана"). Според тях целият протестен вот са обрали малките партии - най-вече "Величие", която мина 3-те процента и почти стигна 4-процентовата бариера за влизане в НС. 

Протестен вот са акумулирали "Солидарна България", "Синя България", МЕЧ и "Български възход". Като най-куриозно е, че отцепникът от ИТН Радостин Василев получи повече доверие със своята партия МЕЧ от "Синя България", на която социолозите вещаеха сигурно влизане в парламента.

Протестният вот вече е в малките партии, категорична бе Боряна Димитрова, като обясни, че най-радикалната от тях - "Величие", привлича най-голям дял. 

Това е най-притеснителният извод от изборите, коментира още Димитрова. "Величие" заедно с "Възраждане" обра русофилския вот. 

Първата политическа сила в България вече не е партия. Това са негласуващите българи, те са най-голямата партия, каза Кольо Колев. По думите му втора политическа сила е ГЕРБ, а трета - малките партии, обиращи протестния вот.

"Тези избори могат да бъдат разпознати като ненужни, насилствени. Това се изразява в ниската активност. Оказва се, че "отдолу" е имало търсене за нови неща, това показват гласовете за "Величие". "Не подкрепям никого" също е над 3%. Това означава намаляване на интереса към политиката и търсене на протестни, на наказателни опции", коментира и Първанов Симеонов от "Галъп".

Десницата отбеляза най-лошото си представяне на избори, категорични бяха социолозите.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай