Експерти се произнесоха! 4 варианта за бъдещето на България

Продължава патовата ситуация

Експерти се произнесоха! 4 варианта за бъдещето на България | StandartNews.com

„Продължава патовата ситуация. Въпросите от преди изборите продължаваме да си ги задаваме. Исторически ниска избирателна активност. със сигурност, това е някакъв вид бумеранг към хората заради това, че, в крайна сметка ще се възпроизведе нещо, което най-вероятно те няма да харесат. Или пък няма да се възпроизведе нищо, и ще кажат – елате отново пред урните”, коментира в ефира на Нова Евелина Славкова от агенция „Тренд”.

Шоуто трябваше да е на Борисов, който се завръща прелегитимиран. А ние втори ден говорим разговорът как ще се управлява България не можем да го започнем, а говорим какъв знак ни даде избирателят”, коментира Първан Симеонов от „Галъп интернешънъл”. По думите му ГЕРБ са поне с 150 000 гласа надолу. Много гласове са изгубили и ПП-ДБ.

„Още преди изборите имаше усещането, че ще бъде много трудно създаването на каквато и да е коалиция. По един или друг начин, присъствието на „Възраждане” и „Величие”, може да прелигитимира темата за проатлантическо правителство”, заяви Славкова. „Вижда се ясно ниша за нещо ново. Дадоха се и такива заявки в изборния ден. Партиите най-вероятно си дават сметка, че ако отидем след 2-3 месеца на избори, резултатите няма да бъдат в тяхна полза”, коментира Славчева.

Трите варианта, които обсъждахме преди изборите, смятам, че в някаква степен са валидни и може да добавим още един. Разбира се, отиване на нови избори, което ми струва много по-малко, вероятно, но все още по някакъв начин стои на маста. Коалиция между ГЕРБ, ДПС и ИТН по някакъв начин стои на масата. Нещо около ПП-ДБ, дали ще се разцепят, дали пак може да се получи някаква сглобка, също не трябва да бъде изключвано. Вижда се и четвърти вариант – да се съберат повече от 3 партии, да създадат програмно правителство с експертен профил. Може и някаква част от ПП-ДБ също да пожелае да участва в някаква формула. Макара че с този резултат е сравнително лесно да се остане в опозиция”, каза Славкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай