Машина за гласуване за евровота струва 2500 лв.

На евроизборите на 26 май машините за гласуване ще стигнат до всички 31 избирателни района

Машина за гласуване за евровота струва 2500 лв. | StandartNews.com

На евроизборите на 26 май машините за гласуване ще стигнат до всички 31 избирателни района. До 15 май софтуерът трябва да бъде инсталиран, а след това устройствата ще бъдат тествани. Машинно гласуване ще струва 9 милиона лева.

„Като разход една машина ни излиза 2500 лв. 3000 машини ще бъдат разпределени по избирателните райони. Техният списък е публикуван на сайта на ЦИК и всеки може да го види”, коментира в сутрешния блок на бТВ проф. Михаил Константинов.

Той препоръча на избирателите да проверят по ЕГН къде им е секцията, след което може да провери дали там има машина.

„На предишните избори с една машина гласуваха между 90 и 100 души. Цялата сума се взима и се разделя на очакваните гласоподаватели. Резултатът е между 25-30 лв. на един машинен глас при висока избирателна активност”, уточни проф. Константинов.

„Аз лично бях против този начин на гласуване, но откакто се взе решение да има и такова, аз съм „за” отбора и всички трябва да направим така, че то да бъде успешно. В Европа от 570 млн. души по този начин гласуват 10 млн. Иначе, ако всичко е наред, машинното гласуване ще бъде една добавка към хартиеното”, обясни Константинов.

Неговото опасение е, че няма достатъчно време за обучението на секционните комисии.

„Машините започват да се разнасят на 24 май и на 25-и най-късно трябва да бъдат по секциите. Би трябвало избирателите и секционните комисии да имат някаква представа как се извършва това действие”, допълни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай