5 000 евро за първо дете

Предлагаме 5 години данъчна ваканция за младите специалисти, казва проф. Боян Дуранкев

5 000 евро за първо дете | StandartNews.com
  • Предлагаме 5 години данъчна ваканция за младите специалисти, казва проф. Боян Дуранкев
  • Искаме европейски фонд "Бебе" за страните с демографска кризаЩе бъда борец първа категория против двойните стандарти за стратегически проекти
  • Аз съм наркоман - на книги, на музика, на природа!
  • Ще настоявам за пръв общоевропейски референдум за неразполагане на ядрени оръжия в ЕС


Икономистът проф. Боян Дуранкев е водач на евролистата на "Коалиция за България". Роден е на 2 май 1951 г. Завършва социално-икономическо планиране в УНСС, където продължава неговата академична и научна кариера. Специализирал е в САЩ и в Германия. Преподавател е по маркетинг и маркетингови комуникации в УНСС и Висшето училище по застраховане и финанси. Автор е на над 300 книги, студия и доклади. Семеен, с 3 деца. Любима мисъл: "Съмнявай се във всичко".  

- Проф. Дуранкев, защо решихте да се кандидатирате за евродепутат? Как избрахте „Коалиция за България“? Кой Ви покани?
- Един мъж на зряла възраст има ясни позиции и достатъчно правилни решения. И понеже по аксиома съм „ляв“ български гражданин, силно социално ориентиран – позиции, които отстоявам през годините, не беше неестествено да получа номинации от политическите коалиции и партии от левия спектър. И вариантът бе „Коалиция за България“.
- Започнахте кампанията си от Испания, като първата ви среща бе с българската общност там. Защо така решихте и как ви приеха?
- „Малката България“ може да се констатира в много европейски страни. Състои се от българи, които, не намирайки условия за достоен живот и добре платена работа в страната ни, стават мигранти, но остават българи.
Колкото и да се чувстват по-добре и по-уютно в другите страни, те мечтаят за завръщането си в майка България. Но стига тя да се промени и да се освободи от олигархичното робство и плутократичните кукли.
- „Коалиция за България“ поиска 10-годишна програма за догонващо развитие. Какво означава това за страната?
- След 30 години „преход“ и 12 години членство в Европейския съюз, страната ни се намира трайно на дъното по икономическо и социално развитие. Прибавете към това и безпощадната демографска катастрофа. Да, всеки може да пътува из ЕС, но повечето българи отпътуват завинаги. Ядрото на нашата програма е идеята за догонващото развитие.
На първо място поставяме догонващото икономическо развитие за България и Румъния, които имат под 1/3 БВП на човек от населението спрямо средното в ЕС. И понеже при темпове на растеж от 6-7% средногодишно това ще е възможно към 2030 г., искаме 10-годишна програма на ЕС.
На свой ред, при развитие на икономиката е възможно и догонващо социално развитие. Мерено по доходите, това означава да се достигне поне 1/2 от средното ниво на съюза. В момента средната минимална заплата в ЕС е 924 евро, а нашата – 286 евро. Към 2025 г. ще се стремим последната да е поне 510 евро, а средната работна заплата – поне 1 200 евро (под минималната работна заплата в Испания в момента).
- Казахте че по тази тема имате предварителни разговори и подкрепа от 7 страни. Кои са те?
- Искането за догонващо развитие е пряко свързано със стабилизиране на демографската система на всяка страна. В момента е налице отлив на хора от няколко страни като Литва, Латвия, Естония, Полша, Румъния, Словакия, Словения и България. Издигаме идеята за „демографско развитие“.
Обсъждаме създаването на европейски фонд „Бебе“ за страните с демографска криза (или катастрофа като в България): за първо дете – 5 000 евро, за второ дете – 10 000 евро, за трето дете – 20 000 евро. Но при условията за „отговорно родителство“. Като апендикс: предлагаме семейно подоходно облагане.
Категорични сме от „Коалиция за България“, че за да останат млади специалисти в България, е необходимо да се въведе „данъчна ваканция“ – ако си учил 5 години, например, за инженер, следващите 5 години след завършването да не плащаш данъци като благодарност, че си останал в страната си.
Много се радваме, че голяма част от нашите опоненти се възхищават на тези идеи и ще ги подкрепят!
- Как може да се реализира данъчната ваканция?
- При толкова „бюджетни излишъци“ в момента и при желание на първия партиен и държавен ръководител, това е възможно да стане още сега със законодателен акт. Даже си мечтая БСП да се върне в парламента и да подкрепи тази идея. Така ще могат да си получат и заплатите, иначе от какво живеят?!
Позволете ми в тази напрегната обстановка да си позволя да се пошегувам, разбира се.
- Адекватна ли е българската позиция по пакета „Макрон“ и какво още може да направи България, за да защити интереса на българските превозвачи?
- Да разграничим защитата на печалбите на бизнеса от социалната защита на наемните работници.
Бизнесът печели както от високите „европейски“ цени на оказваните транспортни услуги, така и от ниската „българска“ цена на работната сила в България. Ние сме далеч от мисълта, че българският бизнес не бива да се защитава. Напротив, това трябва активно да се прави, но не и за сметка на потърпевшите хиляди работници. Въпреки че наемните шофьори получават сравнително високи заплати за България, те не получават социален ефекти като своите европейски колеги. Българинът, например, се осигурява върху 560 лв., а неговият европейски колега – върху 1800 евро. Първият спи с месеци в кабината си от 4 м2, докато другият спи в хотели или се прибира вкъщи. Неотдавнашен проект на журналистите от „Разследващи Европа” разкри шокиращите условия, с които шофьорите на камиони трябва да се примирят. След три месеца, 20 посещения на паркинги и повече от 100 интервюирани шофьори на камиони в 15 страни от ЕС, те публикуваха статии в 15 държави-членки. Водачите са изправени пред ниско заплащане, без застраховка, те живеят в камионите си месеци без достъп до душ и тоалетна.
БСП и лично лидерът на ПЕС (а също българският Омбудсман) не подкрепиха директивата и защитата на наемния труд!
Позицията на „Коалиция за България“ е да се търси „златната среда“ на интересите на двете страни, а не да се гласува зоологически с „да“ или „не“.
- Основен акцент в предизборната ви платформа е искането ви за минимална заплата в ЕС. Как може да се случи това и какво би донесло това на България?
- Президентът Макрон постави ребром този въпрос. Ние го предефинираме така: минималната работна заплата в ЕС не трябва да е по-ниска от 1/3 от средната минимална работна заплата в този съюз. Още по-точно, в момента минимална заплата трябва да е 308 евро (615 лв.). Иначе човек не се чувства европейски човек.
Испания, например, увеличи от началото на годината минималната заплата със 191 евро: от 858,55 евро на 1 050 евро. Ефекти: повече търсене на работа, по-голяма заетост, повече инвестиране в модерни технологии. Значи няма страшно!
- Какви са каузите за които ще се борите в Европейския парламент?
- Основната ми кауза е борбата за световен мир и солидарно решаване на гигантските глобални проблеми, пред които е изправен уникалният красив космически кораб – планетата Земя.
Ще отстоявам позицията за ясна, координирана и обединена външна политика на ЕС в света, понеже в момента съюзът не е глобален фактор като цяло.
Ще настоявам за пръв общоевропейски референдум за неразполагане на ядрени оръжия и носители на ядрени оръжия на територията на целия съюз. Ще инициирам национален референдум за ограничаване на чуждите военни бази.
- Как ще се борите срещу Европа на различните скорости?
- Догонващото икономическо развитие за България и Румъния означава наистина „Европа на различни скорости“, но в обратен смисъл: най-бързо да се развиват най-изостаналите страни.
Нито ЕС, нито България, нито Румъния, имат интерес да показват че е невъзможно сближаване на регионите. А сега е така.
За целта е необходимо да се инвестира в модерна индустрия (4.0 поне) и съвременни технологии, в крупни стратегически производствени обекти. И още нещо: трябва да се отрежат главите на триглавата ламя, която успешно „усвоява“ еврофондовете, от които на върха на  айсберга личат къщите за гости (всъщност на собствениците им!) и евтините апартаменти, вероятно срещу зависимости и лобизъм. Не коментирам сметките за милиони в офшорки.
- Как ще се борите срещу Европа на двойните стандарти при храните?
- Да бяха двойни стандарти само при храните, здраве му речи!
Вижте по-едрите двойни стандарти. Например, „Южен поток“ е политически проект (и съответно – трябва да бъде спрян), а „Северен поток-2“ е само икономически проект? Нима АЕЦ „Белене“ е политически проект (и трябва да се спре за десетилетие), а другите АЕЦ със същата технология – икономически проекти, които в момента се изграждат? Нима нефтопроводът Бургас – Александруполис е политически проект, а газовият хъб от Турция  - икономически проект? Загубихме милиарди евро от тези проекти поради „двойните стандарти“ и комбинативната игра между глобалните играчи със собствени интереси, както и заради послушните им правителства на България, които спряха тези проекти (и от БСП, и от ГЕРБ и от уж „дистанцираното“ ДПС). За една снимка или за една молитвена закуска с някой чужд президент провалиха по-богатото бъдеще.
Ще бъда борец първа категория против тези „двойни стандарти“!
- Състоя ли се европейски дебат в кампанията или дискусията остана затворена във вътрешнополитически скандали?
- Жалко е че съдържателна дискусия за бъдещето на Европейския съюз и като последица – за бъдещето на България, до този момент не се очертава.
Виждам много видни личности, които не проумяват че политиката на ЕС е всъщност вътрешна политика на България. Виждам други, които ще бранят България от неидентифицирани заплахи. Виждам трети, които просто предлагат собствената си младост и красота. И, за съжаление, виждам и ярки мераклии за високи доходи като евродепутати.
В контекста на последното, обещавам чрез в. „Стандарт“ да обявявам ежемесечно приходите и разходите си. И на „излишъка“ да му търсим мястото за благородни цели.
- Кое е най-голямото предизвикателство в живота ви?
- Непреодоляното предизвикателство, разбира се. Недостигнатите висини в науката, нереализираните добри проекти, несподелените мигове с верни приятели.
- Какво е вашето хоби през свободното време?
- Признавам, че в свободното ми време страдам от тежки наркомании. Аз съм, признавам, наркоман на книги, наркоман на музика, наркоман на природа!

- Любима мисъл или девиз?
-„Философите само по различни начини са обяснявали света, но задачата се състои в това, той да бъде променен“. Всеки се досеща кой е авторът. И той е прав, трябва фино да променяме света!
- Като си приготвяте куфара за европейският парламент, кои 3 неща, задължително ще сложите вътре?
- Повече неща ще сложа, естествено, по обективна причина! Снимките на децата и внуците си, слаба Богу, те са доста повече!
Ако обаче стигна до Европейския парламент, ще мисля и работя в името на нашите деца и нашите внуци – всичките наши безценни българчета!

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай