Петровден и легендата за ястието Бял мъж (рецепта)

В чест на Свети Петър се приготвя солено-сладкия млечен специалитет

Петровден и легендата за ястието Бял мъж (рецепта) | StandartNews.com

В чест на Свети Петър се приготвя солено-сладкия млечен специалитет 

В миналото основното, а често и единственото ястие на нивата е било сиренето. Легендата е свързана с вярата, че Свети Петър е покровител на жетварите. Като техен закрилник той слизал на полето за да жъне с тях. Дори и на Петровден те го очаквали. Когато жетварите наредили трапезата за да гостят Свети Петър било толкова горещо, че сиренето което носели се разтопило. Хората се притеснили, че няма с какво да нагостят Свети Петър. Тогава той ги успокоил, пресегнал се към близката нива, откъснал няколко класа жито, разтъркал ги между дланите си и те станали на хубаво бяло брашно. Светецът поръсил сиренето и се получила каша, която се изпекла от горещината на петровското слънце и я нарекли “Бял мъж”.

Бял мъж (рецептата)


Продукти: прясно сирене (овче, домашно) - 600 гр., прясно мляко (овче) - 150 мл., брашно 6 - 7 сушени лъжици, сол-на вкус
Приготвяне: В сгорещен съд се разтопява маслото или се кипва прясното мляко. Добавя се натрошеното прясно сирене и се бърка непрекъснато с дървена лъжица до стопяването му във вид на течност. Добавя се постепенно  брашното и бъркането продължава до извиране на водата и сгъстяване на ястието, до степен да се отлепя от стените на съда. След изстиване ястието допълнително се сгъстява.
Полученият „Бял мъж“ се подася с хляб или с петмез може и с орехи и мед.
 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Белмъж
преди 14 часа

В Северозападна България е известно това ядене и се прави с царевично брашно и прясно сирене. Ядат го с лук, люти чушки, чесън и леб. И се казва Белмъж. Авторката да си оправи писаниците.

Откажи