Тайната падна! Чия е откритата глава на Хераклея Синтика

По-рано днес археолозите започнаха изваждането на втората статуя

Тайната падна! Чия е откритата глава на Хераклея Синтика | StandartNews.com

Източник: Нова

Парчетата от пъзела се нареждат.  Главата на статуя в Големия канал на Хераклея Синтика се оказа част от втория мраморен артефакт, открит в древния град.

Ръководителят на разкопките проф. д-р Людмил Вагалински направи проверка на място и установи съответствието. 

Проверихме на място главата, която намерихме на цели шест метра от тялото, незнайно защо така са я поставили, но тя пасна и вече сме 100% сигурни, че тази глава е на това тяло, каза  Вагалински, цитиран от БТА. 

Той посочи, че намерената статуя е по-късна от първата, която беше открита при разкопки в началото на юли, с около 150 години.

„Статуята е пострадала в древността, дясното бедро е силно спукано, те са го подсилили с три железни щифта, но тези щифтове са престояли дълго време под земята и не мога да разчитам, че са в добро състояние, затова няма да я изправяме в музея сега. Реставраторите ще я проверят, преносимият рентген отново ще провери тази пукнатина и тогава ще решим как да продължим“, каза още ръководителят на разкопките. 

По-рано днес археолозите започнаха изваждането на втората статуя, намерена в Големия канал на древния град Хераклея Синтика. Тя беше повдигната с кран и предстои да бъде преместена в музея в Петрич.

Вагалински: Лятото беше щуро, Хераклея Синтика изригна!

Припомняме, че и статуята, която откриха в Хераклея Синтика археолозите през лятото, се намира в Историческия музей в петрич и може да бъде разгледана там.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
3 Коментара
Нещо зловещо
преди 1 ден

Появата на тези статуи изглежда като знак за предстоящо възмездие спрямо една нация за подлото, мръсно и долно убийсво на велик човек.

Откажи