Срещата на върха на Европа Ностра! Посолството ни в Букурещ стана сцена за Чудесата на България

Министрите Найден Тодоров и Евтим Милошев откриха две уникални изложби

Срещата на върха на Европа Ностра! Посолството ни в Букурещ стана сцена за Чудесата на България | StandartNews.com

* Днес е троен празник за културното наследство в Европа, каза Славка Бозукова

Посолството ни в Букурещ стана сцена за Чудесата на България.

ВИЖ ОЩЕ: Двама министри специални гости на Оскарите за културно наследство

Две уникални изложби, представящи както най-магнетичните обекти от природното и културно-историческото ни наследство, така и страната ни от птичи поглед бяха открити днес от министрите на културата Найден Тодоров и на туризма Евтим Милошев.

ВИЖ ОЩЕ: Двама министри представят в Букурещ Чудесата на България

Точно в 17,30 ч. кукери от Русе огласиха посолството ни, което специално за случая грейна в цветовете на трибагреника. Събитието бе организирано от Общество "Културно наследство" и посолството ни в Румъния. 

ВИЖ ОЩЕ: Славка Бозукова: Чудесата на България имат най-голямата обединителна сила

Общество "Културно наследство" с председател Славка Бозукова, издател и главен редактор на "Стандарт", е българският представител на най-голямата европейска организация за опазване на културно-историческото наследство Европа Ностра. "Стандарт" е партньор на събитието.

Изложбите са част от съпътстващата програма на годишната Среща на върха на Европа Ностра, която се провежда в Букурещ от 6 до 8 октомври под патронажа на президента на Румъния Клаус Йоханис. За да ги разледат, в мисията ни в Букурещ дойдоха над 20 посланици, базирани в Букурещ.

Днес е троен празник за културното наследство на Европа, каза Славка Бозукова, представяйки двете изложби, които разкриват магията на България – Страна на чудесата, наситена с артефакти от 7 исторически периода. Люлка на европейската цивилизация, на кирилицата, най-старата държава в Европа, земята на могъщите траки, посочи председателят на Общество "Културно наследство".

Първо. Днес България пише новият модерен разказ за културата и туризма. Новият Бранд България, въз основа на който уникалното ни културно наследство ще превърне страната ни във водеща туристическа и инвестиционна дестинация, което ще увеличи икономиката, ще развие регионите ни, каза още Славка Бозукова. 

Второ. Днешното събитие е и част от мащабната подготовка на България за предстоящата 47-ма сесия на Комитета за световно културно наследство на ЮНЕСКО. И трето - неслучайно днешното събитие в българското посолство съвпада с мащабното събитие Cultural Heritage Summit 2024, организирано от най-голямата европейска организация за съхранение и промотиране на наследството Европа Ностра. На него се кове новата културна политика на Европа и за нас е чест да бъдем част от него, подчерта г-жа Бозукова.

Фолклорът е емблемата на българското културно-историческо наследство, заяви посланикът на България в Румъния Радко Влайков. В него може да се види магията на българските народни танци, красотата на българските жени и отношението към традициите, допълни дипломатът. 

Без памет сме загубени, а културното наследство е онази част от нашата памет, която ни кара да се чувстваме горди, заяви министърът на културата Найден Тодоров.

"Проблемите на съвремието се дължат на това, че забравяме миналото. Забравяме чудесата на нашето минало, които би трябвало да ни карат да се чувстваме горди и да се борим за оцеляването на нашата цивилизация. Без минало нямаме бъдеще", категоричен бе министър Тодоров.

Той покани гостите на двете изложби да посетят България, за да видят повече от чудесата на страната ни.

Найден Тодоров добави, че всички страни от този Балкански регион формират едно голямо световно наследство и затова е важно всички държави от Балканите да покажат своето наследство догодина в София, когато страната ни ще бъде домакин на 47-ата сесия на Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО.

Светът познава България и Румъния като съседни държави и те трябва да се представят заедно, заяви министърът на туризма Евтим Милошев. Той приветства инициатива на нашето посолство в Букурещ, в партньорство с общество „Културно наследство“ и медия „Стандарт“. За нас тези прекрасни изложби са емоция, преживяване, вдъхновение! Но като министър на туризма искам да добавя един ясен призив – пътуване! Всяка дестинация трябва да се усети, преживее, да се оцени, каза министър Милошев.

Специално приветствие към българските министри и България отправи Пийт Яспър, вицепрезидент на Европа Ностра. Той заедно с представители на организацията бяха гости на откриването на изложбите в посолството ни в Букурещ.

Яспър заяви, че когато едно място е добро за живеене, то е добро и за туризъм. Той отбеляза, че е много важно министерствата на културата и на туризма да работят заедно. 

"Над 60 години ние работим, за да обърнем фокуса на политиците към културното ни наследство. Това е нашата идентичност и ако ние не уважаваме нашето минало, ние нямаме идентичност. Затова ние трябва да се грижим за нашето минало, да го уважаваме и да го пренесем в бъдещето", каза още Пийт Яспър.

Изложбата "Бранд България - страна на чудесата", подготвена от Общество "Културно наследство" представи огромни фотопана с най-магнетичните природни и културно-исторически богатства на страната ни. Сред тях са Бачковският манастир, Асенова крепост, Дяволският мост, Перперикон и др. 

„България от птичи поглед“ пък представя авторска селекция от 25 голямоформатни фотографии на Александър Иванов, посветени на темата за красотата на българските природни и исторически забележителности. Авторът запечатал кадрите, прелитайки стотици километри с моторен делтапланер над различни краища на България.

На откриването на изложбите присъстваха още държавният секретар на румънското министерство на икономиката, предприемачеството и туризма Теренте Чуй, както и представители на министерствата на културата и на външните работи на Румъния, членове на Европа Ностра от цяла Европа, депутатът от българското национално малцинство в румънския парламент Георги Наков, както и представители на други дипломатически мисии в Букурещ. 
 

 

 

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Ulysses
преди 2 дни

Официальный сайт Cryptoboss Casino – Присоединяйся к криптомиру и выигрывай https://school1227.ru/

Откажи