Сензация в Пловдив! Антична сграда под Бетонния мост

Археолозите провеждат спасителни разкопки

Сензация в Пловдив! Антична сграда под Бетонния мост | StandartNews.com

Източник: Наташа Манева, "Марица"

Останките от изключително представителна антична сграда откриха археолозите под Бетонния мост в Пловдив. 

Част от каменните зидове са укрепвани с хоросан, други са на кална спойка – суха зидария, характерни за различни исторически периоди. 

Снимки: Наташа Манева, "Марица"

„Към настоящия момент е трудно да се установи със сигурност през кой век е правен градежът. Любопитното е, че сградата е била много голяма и представителна и попада в периферията, която даваме за територията на античния град”, разказа за „Марица” ръководителят на археологическото проучване Петър Зидаров.

Досега са разкрити два гроба – зидани, от римския период, а други два са напълно разрушени и от тях е останала само основата. Починалите са били кремирани, което показва, че не са от християнска религия, а езическа.

При разкопките е намерена и шахта с кръгла форма, дълбока три метра. Едно от предположенията е, че е била дренажна. Отстрани е зазидана с тухли. И тя е от старинен градеж.

Шестима археолози от София, Белоградчик, Пловдив, подпомагани от доброволци, започнаха миналата седмица разкопките, след като при реконструкцията на жп линията точно под Бетонния мост изскочиха древни гробове. От Национална компания „Железопътна инфраструктура” /НКЖИ/ и фирма „Трейс Груп Холд”, които изпълняват проекта за модернизация на ЖП възел –Пловдив, уведомиха Министерството на културата, както изисква законът.

Екипът, изпратен от Инспектората, потвърди ценната за историята находката – антична гробница, която датира края на втори – началото на трети век, пак според първите наблюдения. 

Строителството на новата жп линия и контактна мрежа беше спряно, но фирмата продължи да работи на моста.

Разкопките започнаха миналата седмица, след като от министерството издадоха разрешение за проучване на терена с дължина близо 50 метра, а от НКЖИ осигуриха 60 000 лева. Освен доброволците, в екипа се включиха преподаватели от Професионална гимназия по архитектура, строителство и геодезия „Арх. Камен Петков”. С консултации помага и Ива Иванова, която е скулптор по керамика. В сградата е открита и пещ, също керамична, пише още "Марица". 
 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Стига безумия и забрани
преди 1 месец

В Пловдив всичко е антично, където й да копнеш. Значи ли това, че трябва да се изсели градът. Всичко в центъра е разруха - разрушени падащи и опасни складове. Трябва да се разреши строителството, просто да се запазват фасадите.

Откажи