Сензационни находки край Ветрино. Разкрития на 5000 години

Пета могила в района, която е обект на проучване

Сензационни находки край Ветрино. Разкрития на 5000 години | StandartNews.com

Първите индоевропейци, заселили се по нашите земи, вярвали в отвъдния живот и полагали специални грижи за съхранение на част от телата на мъртвите. В могили край Ветрино, археолозите открили за първи път ритуали, включващи измазване на черепи отвътре и използване на червени багрила като част от процеса на мумифициране на телата. Тези загадъчни ритуали, датиращи отпреди 5000 години, бяха разкрити в предаване на „БНТ“, посветено на историята и археологията. 

Могилите, макар и не много високи, се виждат отдалеч в обширните полета около Ветрино и са стотици. Те разказват за живота на първите индоевропейци, дошли от североизточните степи и намерили своя дом тук преди пет хилядолетия.

Проучването на тези гробни могили разкрива познати традиции, но именно вниманието към детайлите разкрива сензационни находки, изненадващи дори за учените. Това е петата могила в района, която е обект на проучване, и археолозите знаели какво да очакват – централен гроб в средата на могилата и вторични погребения в периферията. Още с първия гроб обаче става ясно, че нещо е необичайно.

Въпреки че и друг път са попадали на ритуали с огън, този път впечатлява използването на огромни трупи и състоянието на дървесината. Сърцевината на дървото е запазена почти непокътната от хилядолетията и ще бъде консервирана за по-нататъшни изследвания. Това дърво може да даде ценна информация за климата и движенията на хората по това време, както и намерената огърлица от миди в близка могила, която разкрива връзки с далечни региони.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай