Принцеса от Урвич пренаписва историята

Нови находки хвърлят светлина върху династията на Асеневци

Принцеса от Урвич пренаписва историята | StandartNews.com

Сродници на цар Иван Александър ли са погребаните в цитаделата на Кокалянски Урвич? Вече има няколко аргумента в подкрепа на такава хипотеза според ръководителите на разкопките там Виолина Кирякова (НИМ) и д-р Филип Петрунов (НАИМ-БАН).

ВИЖ ОЩЕ: Уникално откритие в Кокалянски Урвич. Променя историята (СНИМКИ)

Първо сребърният пръстен с позлата и двуглав орел, открит във вкопания в скалата гроб в преддверието на черквата-гробница насочи учените към идеята за делегиране на власт, съобщават от НИМ.

После и фините бижута, изработени специално за погребаното в близост дете потвърдиха съмненията им, че става дума за аристократична фамилия, управлявала крепостта през 60-те -70-те години на XIV век. А и въпросното момиченце /2,5-3-годишно/ със скъпите накити е било погребано седнало, установи първоначалният антропологичен анализ на доц. Виктория Русева. 

Съръководителят на разкопките д-р Филип Петрунов /НАИМ-БАН/ почти изключва да е случайност – по подобен начин при погребения в средите на висшия клир се подчертава специалния статут на духовника. Досега на българска територия не са документирани погребения на представители на династията на Асеневци, но според д-р Петрунов има голяма вероятност малката аристократка от Кокалянски Урвич да се окаже част от фамилията. 

Накитите от детския гроб – сребърна игла, наушник и перпендули, са сходни с тези от Никополското съкровище. А и мястото го подсказва: черквата-гробница, в чието преддверие бяха намерени костите на младия мъж /18-30-годишен/ с пръстена, първо е била храм за черкуване на управителя на крепостта и неговото семейство. А обичайната владетелска практика – и особено по време на дълго царувалия Иван Александър, е да се делегират права на близки до трона и/или сродници. 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай