Обрат с уникалната статуя. Лицето й разказа нова история (НЕВЕРОЯТНИ СНИМКИ)

Не е на бог Хермес. Слагат допълнителна охрана на ценната находка

Обрат с уникалната статуя. Лицето й разказа нова история (НЕВЕРОЯТНИ СНИМКИ) | StandartNews.com

Обрат с историята на уникалната статуя, която екипът на топ археолога проф. Людмил Вагалински откри в Хераклея Синтика край Петрич. Първоначалната хипотеза на на проф. Вагалински и екипа му бе, че скулптурата е на бог Хермес.

ВИЖ ОЩЕ: 1,3 милиона по света говорят за статуята от Хераклея Синтика

СНИМКИ: Archaeologia Bulgarica

Учените обаче вече имат нов прочит на находката и причината за това е лицето на статуята, което разказва изцяло нова история.

СНИМКИ: Archaeologia Bulgarica

При по-детайлно разглеждане се оказва, че монументът много вероятно представлява хероизиран владетел, изобразен като божество. Крайният отговор предстои да бъде даден. Статуята тежи около 1 тон, а изваждането ѝ от мръсния канал на Хераклея Синтика отне часове. Находката предстои да се датира, но едно е сигурно - подобна статуя в света е изключителна рядкост и може да струва милиони. 

СНИМКИ: Archaeologia Bulgarica

След 10-часова сложна операция уникалната статуя, която беше разкрита по време на разкопки в античния град Хераклея Синтика, беше извадена и транспортирана до Историческия музей в Петрич.  

СНИМКИ: Archaeologia Bulgarica

С помощта на специализирана техника и придружена от полицейски кордон статуята бе пренесена в музея.

СНИМКИ: Archaeologia Bulgarica

Оттук насетне ще започне работа по реставрацията й. Засега не са намерени липсващите части от ръцете. Там тя ще бъде достъпна за посетители, но едва след като бъде реставрирана. 

СНИМКИ: Archaeologia Bulgarica

От музея споделят, че разполагат с постоянно видеонаблюдение и системи за сигнално-охранително опазване. А ако от МВР преценят, може да осигурят и допълнителна охрана.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Буцефал
преди 1 месец

Мира и редакция на Стандарт голямо БЛАГОДАРЯ за снимките.

Откажи