Нова насока с откритието от Хераклея

Много малко са подобните статуии по света, за България е първата

Нова насока с откритието от Хераклея | StandartNews.com

Сензационното откритие от Хераклея край Петрич придобива нова насока, защото мрамотната статуя се оказа, че не е на Бог Хермес, а на местен тракийски владетел. За това заговори проф. Людмил Вагалински, който е изследвал лицето на находката в пълни подробности. Вчера статуята беше успешно пренесена в Историческия музей на Петрич, където ще остане, за да бъде разгледана спокойно от поклонници и туристи, пише Флагман. 

„Лицето е изключително интересно, това са портертни черти на владетел, който е бил обожествен“, смята ученият. Тепърва започва анализ на наши и чужди изследователи в тази насока. 

Нужни бяха седем дни, специално изработен сандък, кран и много търпение, за да може да бъде извадена статуята от укритието й под земята. Тежестта й е над 1 тон. Скулптурата е изключително ценна. Не са намерени липсващите части от ръцете. Според проф. Вагалински статуята е от по-ранен период, отколкото се смята до този момент – II век след Христа. 

Междувременно в македонската преса се появи статия, според която българите са намерили укрита по земята статуя на македонския Бог Хермес от античния македонски град Хераклея Синтика.

Много малко са подобните статуии по света, за България е първата.   

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
4 Коментара
Атос
преди 3 месеца

В измислената държава идиотизмът става истеричен.Какво ще кажат гърците по въпроса за македонският Хермес?

Откажи
Кънчо Путкодеров
преди 3 месеца

Макаците от севера да обявят направо Зевс за македонец и няма да е нужно за всеки новооткрит олимпиец да твърдят,че е северен мангуп.

Откажи
Сиси
преди 3 месеца

Кой може да докаже точно на кой е? Никой! Всеки случай това там е построено от Филип 2...нали така? После е използвано от всички след него

Откажи
Ястребовски
преди 2 месеца

Скопените са болни и силно комплексирани от незначителността си хора! Не е лесно, невъзможно е за 80 год. да си създадеш история на "седумдесет иляди" гОдини! Жалка ситуация!

Откажи