Най-дълбокото езеро в Пирин е заобиколено от пет върха

Любопитен факт е, че в Папазгьол няма никакви животински видове

Най-дълбокото езеро в Пирин е заобиколено от пет върха | StandartNews.com

Пирин е една от най-забележителните планини, а нейната перла е Поповото езеро. 

Папазгьол или Попово езеро се намира в западния участък на Националния парк Пирин, удобно разположено на дъното на най-големия циркус в Пирин – Поповоезерния.

До средата на миналия век (1942 г.) езерото е носело името Папазгьол или Папаз Гьол, след което се преименува на Попово езеро. По форма Папазгьол наподобява неправилен триъгълник, в средата на който има малко островче, покрито с клек. Островчето местните наричат „Калимавката”, тъй като наподобява попска калимавка.

С площ от 123,6 дка., дълбочина от 29,5 м., ширина от 336 м. и дължина от 480 м. От високопланинските езера в България най-голямото пиринско езеро - Поповото е едва на четвърто място по големина след Смрадливото, Долното рибно и Близнака в Рила. Освен това Поповото езеро е и най-дълбокото в Пирин. 

От него се изтича малък поток, който се влива в близките Рибни Попови езера, от които тръгва река Ретиже, която е един от главните притоци на река Места.

Любопитен факт е, че в Папазгьол няма никакви животински видове. Тук не живеят нито риби, нито змии, нито други езерни твари. През годините е имало опити езерото да бъде зарибено, но всички те са били неуспешни. Всяка жива твар, която е била пусната за развъждане е умирала само няколко дни, след като е била пренесена и пусната във водите на езерото.

Разположено на височина от 2233,5 м. и заобиколено от 5 пирински върха – Кралев двор, Дженгал, Момини двори, Сиврия и Джано, Поповото езеро е един от най-обичаните и популярни летни маршрути и за местните, и за туристите.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
4 Коментара
Ангел
преди 1 месец

Не е вярно,има риба...

Откажи
Атанаска
преди 1 месец

Преди 25 години езерото вреше от пъстърва, която беше голяма и скачаше игриво на воля. Беше истинска красота. Всеки, който нощуваше на палатка, можеше да я гледа с часове как играе. Имаше само един Михаил Бонкин от Парк Пирин и нямаше бракониери, а само истински планинари. Не може да се задържи сега, защото има много почитатели, много рибарници. Природата не прощава!

Откажи