Мистична крепост бранила Византийската империя

Най-интересни са руините от западната порта

Мистична крепост бранила Византийската империя | StandartNews.com

Източник: Друми в думи

Крепост Кипиловско кале е наричана още с имената Хърсовград, Хърсулград и Сайганско кале. За нейната история не се знае много. Братята Шкорпил предполагат, че на това място се е намирала античната крепост „Кирпилон пелон“, откъдето вероятно произхожда името на съседното село.

По градежа на крепостта археолозите предполагат, че тя е строена през V – VI век за защита на Византийската империя от варварските нашествия от север и че е просъществувала до края на Второто българско царство.

Предполага се, че  тук са живели тракийски племена преди да бъде построена твърдината. Основания дават мястото, на което е издигнато калето, изсичанията в скалите, както и скалните ниши.

Подобни защитни крепости срещу варварите са открити и около селата Беброво и Костел. Специално Кипиловско кале най-вероятно е било предвидено за охрана на Търновския път и околните маршрути.

Най-интересни са руините от западната порта, помещенията край портата и дългата крепостна стена с потерна (малка порта).

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
иван
преди 2 дни

Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена:---- https://use.my/arctik

Откажи