Голямо откритие на Перперикон. Хобитски къщички променят историята

Били са кварталът на бедните през Средновековието

Голямо откритие на Перперикон. Хобитски къщички променят историята | StandartNews.com

Хобитски къщички променят историята на Перперикон. Те бяха открити от екипа на проф. Николай Овчаров, който от години проучва Скалния град на траките.

Представителите на простолюдието на Перперикон от ХІІІ-ХІV век са живели в къщи като тези на хобитите, показват последните проучвания на проф. Овчаров. Той и екипът му копаят в южния квартал на древния град. На около 100 метра извън градските крепости стени от Средновековието са попаднали на квартала на бедните.

Живели са в землянки, които са били полувкопани в земята, като за изграждането им са използвани камъни от руините на римски сгради, съществували по-рано. Не попаднахме на останки от керемиди, което означава, че покривите са представлявали паянтови дървени конструкции, покрити с пръст и трева, обясни проф. Николай Овчаров. 

Според него авторът на "Властелинът на пръстените" Дж. Р. Р. Толкин е използвал като модел на описаните от него къщи на хобитите именно такива средновековни къщи на простолюдието.

"Доказано е, че през 1929 година Толкин е присъствал на разкопки, извършвани в Средна Англия от археолога Мортимър Уилър. Той е проучвал средновековно селище на англосаксонците, изградено в римски руини. Жилищата са послужили за прототип на жилищата на хобитите в романа и са били от същия тип като тези на Перперикон, каза проф. Овчаров. 

Подобен тип били домовете на простолюдието в цяла България през Средновековието. 

Археолозите са попаднали на около стотина полуземлянки на Перперикон. В южния квартал, който се проучва това лято, запазените жилища са около десетина. В тях са открити хромели за мелене на жито, огрибки, игли, върхове на ловни стрели, сърп, ножове и други предмети от бита.

Обикновено домовете са били с едно помещение от 10-15 кв.м., което е служело за всичко - и за спалня, и за кухня и за склад, разказва проф. Овчаров. Само няколко от жилищата са имали огнища. Археологът предполага, че в района температурите са били сравнително високи и хората не са имали нужда от отопление или са ползвали съоръжения от типа на мангали.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Билбо Овчароеб
преди 12 часа

Тъпите мисирки пак клъвнаха " мършата" ,която им поднесе повелителят на лъжатата.Поне от съжаление,престанете да му обръщате внимание на този нещастник.Не разумявате ли,че поради менталните си отклонения е склонен да изпада в логорея с добавка циклофренизъм.И отдавна е време да бъде откопан от Перперек и посаден в клиниката "Се.Наум" на 4-ти километър в София.Той е обществено вреден и е престъпление да му се дава половин милион за Перперек,кръстен от него Перперикон,а за разкопки на Велики Преслав и Плиска по трийсетина хиляди.

Откажи
Иван ТолкиндЪ
преди 11 часа

По повод вселенската новина за хобитското селище ,открито от великия намиращ Овчаров,пресцентърът на Klinik psihologi в Karlukovovilig публикува съобщение,че преди години Толкин и Овчаров са пребивавали в една стая в заведението.Толкин е изписан като почти "оздравял" и след това написва епохалните си хобитски книги,в които описва всъщност картини от Искърското дефиле.Доста след него е изписан като неблагонадежден случай Овчаров,но безспорно е взаимното творческо влияние на двамата.Сега според специалистите от клиниката Овчаров ще открие и пещера със заспал змей.Очакваме с нетърпение.

Откажи