Европейско признание! Общество "Културно наследство" с голяма цел в Европа Ностра

Славка Бозукова подписа финалния меморандум за членство в присъствието на министър Найден Тодоров

Европейско признание! Общество "Културно наследство" с голяма цел в Европа Ностра | StandartNews.com

В изключително тържествена обстановка Общество "Културно наследство" - българският представител на най-голямата европейска организация за опазване на културното наследство Европа Ностра, финализира процедурата по влизането си в престижната и влиятелна организация.

ВИЖ ОЩЕ: Двама министри специални гости на Оскарите за културно наследство

Славка Бозукова, председател на Общество "Културно наследство" и издател на "Стандарт" и проф. Херман Парцингер, изпълнителен президент на Европа Ностра подписаха меморандума, с който българската неправителствена организация става официалният представител на Европа Ностра у нас. Това се случи в присъствието на министъра на културата Найден Тодоров и генералния секретар на Европа Ностра Снешка Михайлович. 

ВИЖ ОЩЕ: Срещата на върха на Европа Ностра! Посолството ни в Букурещ стана сцена за Чудесата на България

Меморандумът бе подписан по време на Общото събрание на организацията, което се проведе в Букурещ и пред очите на всички негови членове.

ВИЖ ОЩЕ: Славка Бозукова: Чудесата на България имат най-голямата обединителна сила

Изключително съм щастлива, че официалното подписване на меморандума става в присъствието на министър Тодоров. Това символизира връзката между властите и гражданското общество. Без нея не можем да говорим за опазване и популяризиране на културното и културно-историческото наследство, заяви Снешка Михайлович. И допълни: "Резултати се постигат само, когато властите и гражданското общество вървят ръка за ръка".

Благодаря на Европа Ностра за доверието, каза Славка Бозукова и подчерта, че Общество "Културно наследство" ще се постарае участието на България в престижната организация да е достойно и продуктивно. Уверявам ви, че добрите европейски практики за дигитализация, социализация и валоризация ще бъдат приложени в България, за да защити страната ни името си на третата културна съкровищница в Европа, подчерта Славка Бозукова. 

ВИЖ ОЩЕ: Двама министри представят в Букурещ Чудесата на България

Румънската столица бе домакин на годишната среща на върха на Европа Ностра, която се проведе от 6 до 8 октомври 2024 г. По време на най-мащабното културно събитие в Европа за годината бяха раздадени и Оскарите за културно наследство. Специални гости на събитието, което събра над 1000 души от цяла Европа, бяха министрите на културата Найден Тодоров и на туризма Евтим Милошев.

ВИЖ ОЩЕ: Правим с Румъния обща платформа за Чудесата на Балканите

Наградите бяха раздадени в румънския Атенеум – най-престижната концертна зала в Букурещ, която от 2007 година е в списъка на европейското културно наследство като основен културен паметник на румънската нация.

Атенеумът, който впечатлява със своите дорийски колони и 40-метров купол, напомня древен храм. Отвътре е изрисуван със сцени от румънската история.

Министрите Тодоров и Милошев бяха изключително топло посрещнати. Те седяха до изпълнителния президент на Европа Ностра проф. Херман Парцингер, един от най-големите немски праисторици и до българския еврокомисар по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Илиана Иванова, която раздаде Оскарите за културно наследство. Цялата зала ги аплодира.

В рамките на съпътстващата програма министрите Найден Тодоров и Евтим Милошев откриха заедно със Славка Бозукова и българския посланик в Букурещ Радко Влайков две уникални изложби, експонирани в мисията ни в румънската столица - "Бранд България - страна на чудесата" и "България от птичи поглед".

Експозициите, организирани от Общество "Културно наследство" и българското посолство в Румъния, имаха за цел да представят природното и културно-историческото наследство на страната и да поканят дипломати и членове на Европа Ностра да посетят България догодина, когато София ще е домакин на 47-мата сесия на Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО. Над 20 посланици на различни държави уважиха събитието в българското посолство.

ВИЖ ОЩЕ: Европейски скок! "Стандарт" влезе в семейството на "Европа Ностра"

Европейският скок на Общество "Културно наследство" започна миналата година на срещата на върха на Европа Ностра в Белград. Това официалният представител на престижната европейска организация бе представен на Съвета на Европа Ностра, който отбеляза в сръбската столица 60 години от създаването на организацията.

ВИЖ ОЩЕ: Пътят на чановете - нова връзка с Гърция

В партньорство с "Елиники Етерия" (Европа Ностра - Гърция) Общество "Културно наследство" разработи през последната година първия пешеходен маршрут "Пътят на чановете" между България и Гърция. Той започва от уникалната Кристална зала в Мадан, минава през Рудозем и стига до Ксанти. Ще стане факт с отварянето на ГКПП "Елидже" (Рудозем - Ксанти).

 

 

 

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай