Чудесата в ЮНЕСКО! Илияна Йотова: Да бъдем повелители на нашето бъдеще

Вицепрезидентът изтъкна огромния потенциал за развитие на културно-исторически туризъм

Чудесата в ЮНЕСКО! Илияна Йотова: Да бъдем повелители на нашето бъдеще | StandartNews.com

Имаме всички основания да бъдем повелители на нашето бъдеще. Така, както в древността нашите предци в Провадия Солницата за били повелители на най-ценното нещо – солта. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на форума „Бранд България – Чудесата в ЮНЕСКО”, организиран от Общество „Културно наследство”, българския представител на най-голямата европейска организация за опазване на културното наследство на Стария континент – Европа Ностра. Конференцията се проведе с медийното партньорство на „Стандарт” и националната кампания „Чудесата на България”, дългогодишен патрон на която е г-жа Йотова.

ВИЖ ОЩЕ: Чудесата в ЮНЕСКО! Найден Тодоров: Искаме да променим визията за България

Вицепрезидентът изтъкна огромния потенциал за развитие на културно-исторически туризъм и за включване в списъците на ЮНЕСКО за закрила на световното наследство на новите Чудеса на България – откритията в Провадия Солницата и Хераклея Синтика.

На фона на всичко, което се разиграва в последната година „Стандарт” и Общество „Културно наследство” останаха като оазис, в който може със сърце и душа да се говори за култура. А най-хубавото е, че има конкретни резултати, посочи Илияна Йотова. И заяви: „Стандарт” не е просто един сайт, не е просто един вестник. „Стандарт” е особен вид медия, защото заложи на национална кауза. В тези доста динамични времена да бъдеш толкова последователен в геройство”.

Радвам се, че в тази зала сме се събрали съмишленици. Хора, които представляват културата историята. Експерти, които не просто професионално се занимават с различни аспекти на културата, но са взели присърце опазването и популяризирането на културното наследство като своя мисия, каза Йотова.

Тя призова да извадим пред света другото лице на България - страна с една от най-дългите държавни традиции, с най-дългата държавна система на управление. Толкова структурирана държавна традиция, каквато има средновековната българска държава, съществува само още две държави, припомни вицепрезидентът.

Културно-историческото наследство трябва да бъде визитна картичка на България, категорична бе Йотова. И изрази огорчението си от политиците, които изпитват особена радост да казват колко е зле е България.

Илияна Йотова припомни 20-те конкретни предложения за Бранд България, с които в края на януари излезе международният форум „Бранд България – модерният разказ за култура и туризъм”, организиран от Общество „Културно наследство” и „Стандарт”.  И заяви: „Случайно или не сме в предизборна кампания. Нека политиците обърнат внимание на културата, защото тя отсъства от дневния ред на политиците.

Ако загубим отношението си към духа и културата, пътят не е розов, каза Йотова.

20-те предложения събират много експертиза, на местната власт която е най-заинтересована. За съжаление те не можаха да видят бял ден заради политическата нестабилност и честата смяна на парламенти, посочи Йотова.

Културното наследство трябва да бъде тясно свързано с туризма. Правили сме много дискусии. Но така и не намерихме онзи състав на министерство на туризма, който да осъществи най-добрата формула тези две страни на процеса най-после да се срещнат, заяви вицепрезидентът.

Въпросът е в цялостна рамка да се покажат туристически маршрути. Така и не направихме маршрут за живота и делото на братята Евлоги и Христо Георгиеви – от Букурещ до вилата им в Карлово, каза Йотова.

За мен бе огромно разочарование, когато България бе изключена от Кирило-Методиевите маршрути. В тях са Чехия, Унгария и дори Северна Македония, страна, която не е в ЕС. А държавата, която спаси Кирило-Методиевото дело е изключена от този процес. Той е мащабен, стига до областни управители и до кметове. Срещнах една стена от незаинтересованост, което не ни прави чест, каза с болка Илияна Йотова.

И посочи, че чрез миналото можем да говорим много за нашето бъдеще. Бранд България не е просто разказ за миналото, а разказ за туризма, иновациите, талантите, младите хора, категорична бе вицепрезидентът.

Вицепрезидентът специално благодари на министъра на културата Найден Тодоров, че извоюва България да бъде домакин на 47-ата сесия на Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО. Благодаря ви, че не погледнахте на това като администратор, а като човек на културата, че не махнахте с ръка и не казахте това ще струва много скъпо, заключи Йотова.

 

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Петрослав Петров
преди 23 часа

Когато една Интелигентна и Красива Жена говори Убедително и Компетентно за историческото ни наследство, то тогава е Действително Потенциал за развитие на културно-исторически туризъм! Поздравления!

Откажи