Без телефони, само по народна носия. Започна най-популярният фестивал

Традициите оживяват в Жеравна, Делян Добрев захвърли костюма

Без телефони, само по народна носия. Започна най-популярният фестивал | StandartNews.com

Без телефони, фотоапарати, слънчеви очила, само по народна носия. Така започна 
тридневният фестивал на фолклорната носия край село Жеравна, на който се очаква да присъстват поне 25 000 българи..

Събитието помага на посетителите да направят „скок назад във времето“. Участниците имат възможността да се насладят на музика, традиции и занаяти. На място пък майстори кулинари приготвят традиционни български гозби. Сред тях е и Ангел Ангелов, който готви юнашки тиган. В местността може да се хапнат вкусни сарми, скара и други ястия.

Това, което отличава фестивалът е забраната за всички предмети от съвременния живот – телефони, фотоапарати, слънчеви очила, запалки, пластмаса и т.н. Всички участници задължително трябва да са облечени с фолклорна носия. 
 

Допускат се и старинни военни униформи, облекла от началото на ХХ век, както и традиционни за други държави. Фотографирането е разрешено само в неделя, като тогава може да се влиза свободно без входна такса и носии.

Забраната за предмети от съвременния живот се налага, за да се придаде възможно най-пълна автентичност на обстановката, да се доближи тя максимално до българския бит отпреди век и половина, което е едно от условията за провеждане на фестивала. Идеята е участниците да се пренесат във възможно най-близка атмосфера до годините на Възраждането ни – такава, в каквато са живели нашите прадеди, каза още Петков.

Началото на събитието бе дадено снощи в местността "Добромерица“ от младите солисти на ансамбъл "Българе“ – Александра Фараман и Андрей Михайлов, а сред официалните лица бяха олимпийският шампион по борба на България от Олимпиадата в Париж Семен Новиков, както генералният спонсор на фестивала Георги Манев.

“Чувствам се добре, даже мисля, че съм по-красив така, поканата да съм тук беше голяма чест за мен”, споделя олимпийския шампион Семен Новиков.

Във фестивала се включиха и народни представители. Острието на ГЕРБ Делян Добрев свали депутатския костюм и облече автентична българска носия.

"7 години по-късно в същия състав", озаглави Добрев снимката си от местността "Добромерица", прегърнал своето най-голямо богатство - двамата си синове Александър и Мартин, и дъщеря си Ина.

Четиримата се завърнаха в Жеравна за втори път, след първия им допир с уникалния фестивал през лятото на 2017 г., писа фейсбук-страницата "Армията на Добрев".

"Възхищавам се на Христо Димитров и му благодаря! С всяка година, фестивалът в Жеравна става по-голям и хубав!", добави Добрев.

Комплиментът му бе насочен към създателя и хореограф на Национален фолклорен ансамбъл "Българе", който инициира Фестивала на фолклорната носия в Жеравна преди 16 години.

Тридневната програма на шестнадесетото издание на Фестивала започна с приемане на нови членове в сдружение "Пазители на българщината“ и връчване на годишното отличие "Апостол на българщината". Тази година с него бе удостоена Елена Андерсон, която емоционално го посвети на всички отдали професионалния си път на НФА "Българе“.

И носиите, и духът на Жеравна са все така автентични. „Това място е вълшебно”, казва певецът Николай Славеев.

Програмата в първия фестивален ден продължи с възпоменание за героите на България, последвано от концерт на голяма сцена. 
Фестивалът се оказва и място, на което може да срещнете любовта.

Тук започва историята на Люба и Любо - преди точно две години на Жеравна. „Там се видяхме, времето спря в миг, той се миеше, гол до кръста, надолу с цървулите - хвана ме за ръка и каза хайде да го изиграем това хоро”, спомня си Люба. Любо казва, че любовта била от пръв поглед. Година по-късно тя е бременна, но пак са част от Жеравна - и отново ръка за ръка. За да ги срещнем днес, когато малкият Лъчезар получава първите си уроци по родолюбие. Двамата искат да научат децата си да бъдат добри хора и да са единни.

Инициативата се подкрепя и от областния управител на Русе Драгомир Драганов. "Това е красиво събитие, което действително учи и възпитава в родолюбие", коментира Драганов, който съдейства за организационно-техническата подготовка на 16-ото издание на фестивала. Служители на администрацията подпомогнаха за поредна логистично реализирането на инициативата. 

По традиция едно от най-дългоочакваните събития събра повече от 25 000 души от страната и чужбина, като се очаква тази година  рекордът от посетители да бъде счупен.

Фестивалът е международен и се организира всяка година от 2008 г. насам.

Създатели на събитието са невероятните Христо Димитров, както и Ян и Елена Андерсон.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
СВЕТОСЛАВА
преди 2 седмици

ПРЕКРАСЕН ФЕСТИВАЛ , ТРАДИЦИИТЕ СА ЖИВИ И ОЩЕ ПО - ЖИВИ ! ТРАДИЦИИТЕ ОПРЕДЕЛЯТ ЛИЦЕТО НА ЕДНА НАЦИЯ ! НА БЪЛГАРИЯ , ЛИЦЕТО Е КРАСИВО И ЛЪЧЕЗАРНО , ЗАЩОТО ИМАХИЛЯДОЛЕТНИ ТРАДИЦИИ !

Откажи