Бъдещето на Пещера е културно-историческият туризъм

Ще предадем на следващите поколения ключа на "Перистера" - едно от "Чудесата на България"

Бъдещето на Пещера е  културно-историческият туризъм | StandartNews.com

Продължаваме да обновяваме знакови за града ни архитектурни сгради, казва в специално интервю за вестник СТАНДАРТ кметът на Пещера Йордан Младенов
 

- Г-н Младенов, на 7 юни се навършват 10 години от реставрацията на легендарната

крепост на гълъба "Перистера". Как тази културно-историческа атракция промени Пещера?
 

- Жителите на Пещера коренно промениха разбирането си за мястото, на което днес се извисява "Перистера". Вече 10 години, пещерци припознават хълма "Света Петка" като любимо място и се гордеят с крепостта - един от символите на града.  През тези години "Перистера" стана едно от "Чудесата на България", наложи се като една от най-посещаваните туристически дестинации и спечели приза "Крепост на десетилетието". Младите хора сега усещат възможностите, които дава наличието на тази културно-историческа атракция. Увеличи се самочувствието и предприемчивостта им да създават нови кътове за отдих и екопътеки, да възстановяват изоставени и да изграждат нови чешми. На нас се пада привилегията да предадем на следващите поколения ключа не само на Пещера, но и на "Перистера".

- Как Пещера ще отбележи 10-годишнината?
 

- Подготвили сме богата културна програма, за да отбележим това важно за нас събитие. Ще аранжираме изложба-живопис от IV Национален пленер под надслов "Пещера - кръстопът на вековете".  Литийно шествие ще тръгне от храм "Св.Петка" и ще премине през целия град, за да достигне до крепостта - мястото на най-стария християнски храм, където ще бъде отслужен Благодарствен молебен. След което ще започне  спектакълът на прабългарска школа "Бага Тур" -  "Скрижалите на Тангра". Ще продължим с богата фолклорна програма, концерт на квартет "Интро" и ще завършим със светлинно и огнено шоу, което ще е финалът на нашето тържество. Всичко това ще се случи с подкрепата на нашите съграждани и щедри спонсори в лицето на Биовет АД. 

- Каква е равносметката за развитието на културно-историческия туризъм в града? Колко гости посетиха Пещера за последната година?
 

- Пещера е динамично развиваща се община, насочена към постигане на ефективна и конкурентна икономика с по-висок жизнен стандарт за цялото население. В този смисъл комуникациите в сферата на туризма имат градивна роля в бъдеще и тяхната перспектива е само една - още по-голямо разширяване.

Политиката в областта на опазване на културното наследство е формирана в резултат на извършен цялостен анализ на културно историческото наследство в Община Пещера, въз основа на който бяха генерирани идеи за  развитие и реализация на конкретни дейности, с което да се задоволят настоящите нужди в сферата на опазване, съхраняване и популяризиране на местното културно - историческо наследство.

За мен е ясно, че бъдещето на нашия град е в развитието на културно-историческия туризъм и аз ще работя с цялото си сърце в тази посока. 

През последните години значително се увеличи посещаемостта на наши и чуждестранни туристи. Само за миналата година крепостта беше посетена от около 25 000 гости на града. 

Над 7 600 са онези от тях, които са ползвали хотелите в Пещера за почивка.  

- Кои са другите чудеса от културно-историческото наследство на града, които ще развивате?
 

- Пещера е съхранила в недрата си богато културно - историческо наследство.  То ни дава основание и самочувствие да заявим и покажем на Европа и света, че сме съчетали културите на много древни цивилизации като:   праисторическата, гръцката, тракийската, римската, византийската и българската.

В началото на Vт хилядолетие преди Христа първите земеделци и скотовъди основават селище в местността "Банята" край село К.Димитриево.  Проведените  археологически разкопки разкриха една богата и със специфичен облик материална и духовна култура. Макар и да няма златния блясък на археологическите открития през последните години, тази култура има революционно значение за историята. Нашите открития доказаха, че днешната европейска цивилизация започва от тук, от нашите земи, от Балканите. За това ние ще се опитаме да възстановим част от тези праисторически жилища и да покажем тези уникални артефакти от неолитната епоха.

На следващо място Старият часовник - един от символите на Пещера -  вече е с нова визия.   Автентичният му вид е запазен, а зелените площи около него са благоустроени. За реконструкцията на паметника на културата са извършени следните дейности: подмяна на компрометирани настилки и стълбище; ремонт на подпорните зидове и техните бордове; монтаж на ново парково обзавеждане. 

Новите настилки са от естествени материали, характерни за историческата епоха на кулата-часовник- каменен калдаръм и паваж.  От значение за местната общност и за развитието на регионалния туризъм е запазване на изграденото, за което е монтирано видеонаблюдение. Търсим възможности и средства за изграждане на нова музейна сграда в която да бъде  разположена досегашната музейна сбирка. Ще продължим да поддържаме и обновяваме знакови за Пещера архитектурни сгради, намиращи се в централната част на града.        

- Вие споделихте, че сред целите на общината за 2024 г. са цялостно обновяване на кв. "Изгрев", нови пътни настилки на улици, изцяло нова спортна зала с плувен басейн, младежки център, обновяване на централната градска част, промени в образователната инфраструктура. Кои от тези цели успяхте да реализирате?
 

- В процес на изпълнение е  проект за повишаване на енергийната ефективност на две училища - Средно училище "Свети Климент Охридски" и Обединено училище "Любен Каравелов". Извършва се цялостен ремонт по фасади и покриви, както и цялостен вътрешен ремонт на прилежащите помещения. Ще бъде изградена достъпна среда за хора с увреждания и благоустрояване на дворните пространства.

В началото на тази година с финансиране от ЕК бяха изградени две фотоволтаични централи за собствени нужди на детска градина "Деница" и Общинска администрация. 

В пълна проектна готовност сме и е осигурено финансиране за цялостното благоустрояване на кв."Изгрев" - ще бъдат подменени водопроводи, пътни настилки, тротоари,  детски площадки и други. 

Избран е изпълнител и предстои стартиране на проекта за цялостно изграждане на улично LED осветление на гр.Пещера. Изготвена е проектна документация за улично LED осветление на селата Радилово и Капитан Димитриево. 

Завършва вторият етап от изпълнението на пътя  гр.Пещера - с.Свети Константин. 

Стартира изпълнението на проекта за реконструкция на централна градска част по улици "Димитър Горов" и "Дойранска епопея".

Осигурено е финансиране и е избран изпълнител за основен ремонт на водопровод и пътни части по ул."Петър Горанов" и "Симон Налбант", които осигуряват връзка между републиканската и общинската пътни мрежи. 

Осигурено е финансиране и стартира изпълнението на проекта за изграждане на Младежки център, чието изпълнение ще приключи до края на календарната година. 

В процес на избор на изпълнител е проектът за изграждане на спортна зала, който ще се изпълни в три етапа - изграждане на покрита спортна зала, плувен басейн и тренировъчни игрища. 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай