1,3 милиона по света говорят за статуята от Хераклея Синтика

Тя е новата атракция в античния град, казва големият археолог проф. Людмил Вагалински, ръководител на разкопките

1,3 милиона по света говорят за статуята от Хераклея Синтика | StandartNews.com

* След опустошително земетресение древните скрили скулптурата в Клоака Максима

* Уникалната статуя на Хермес е новата атракция в античния град, казва големият археолог проф. Людмил Вагалински, ръководител на разкопките

- Проф. Вагалински, открихте уникална статуя на Хермес в античния град Хераклея Синтика. Какво е значението й? С какво тя е толкова специална?

- Рядко се намират такива статуи, има само няколко примера в света с този иконографски тип на Хермес. Много добре запазена е, главата - също. В България досега нямахме такова скулптурно изображение и това е чудесна реклама за страната ни. Всички световни агенции продължават да тиражират новината. 

Статуята е предизвикателен артефакт, които туристите искат да видят. Като наука също е полезна, тъй като получаваме допълнителна информация за  Хераклея Синтика, конкретно за римския императорски период между І и ІІІ век. С годините все повече нейното значение ще нараства. 

Защото, например, виждаме как обучаващи се скулптури в музея в Петрич искат да я изследват, да научават повече. Вече не е необходимо да ходят непременно до Гърция или Франция. Тази статуя се отличава с качество и запазеност.

- Изваяна е от един цял блок мрамор - така както е творил векове по-късно Микеланджело. Има ли хипотеза кой е скулпторът?

- О, не. Далеч сме от тази идея. Не мога от сега да говоря, тъй като предната част на статуята тепърва ще я видим изцяло, след като я вдигнем и почистим. Тогава ще имаме повече информация.

- Има ли някъде по света подобни статуи?

- Да има няколко по света. Например има такива в Лувъра, в Атина, в Мюнхен. 

- Един от най-големите въпроси е как статуята на Хермес се е озовала в Клоака Максима на римска канализационна система. Какво е обяснението?

- Историята на античния град е описана в “Хераклея Синтика. История чрез археoлогия”. Тези два тома могат да се видят в медийната платформа Archaeologia Bulgarica. Единият том е само история и картинки и всеки може да го прочете. 

Имаме добри теренни наблюдения, археологически методи, извлечени. Скриването на статуята е станало след силно земетресение, което удря града, малко след 388 г., в самия край на ІV век след Христа. При това земетресение форумът е разрушен, инфраструктурата не се използва, градът запада рязко и хората са скрили статуята.


 
- Защо все пак са я скрили там? 

- Християнството става официална религия през 380 г. Обявено е като такава от император Теодосий I с едикт, издаден в Солун. Земетресението е ускорило процеса. Пострадал е форумът, както и много статуи. Хората  знаят, че вече нямат шанс да излязат на форума, дори и да се опитат частично да го възстановят, защото ще бъдат наказани. Затова статуята е скрита.

- Какво следва оттук нататък с нея? Информациите в световните медии ще увеличат ли интереса на туристите? 

- Интересът към Хераклея Синтика от чужбина не е от вчера. Още преди 15-16 г., когато започнахме да разкриваме много усилено централния площад, интересът рязко нарасна.

Преди Ковид 19 чуждестранните гости бяха повече отколкото тези от България. Имахме гости от Фарьорските острови, които идваха за трети път. Създадохме медийната платформа  Аrchaeologia Bulgarica, която поддържаме с общи усилия, без реклами, без финансиране. През 2023 г. дойде семейство от Фолклендските острови, специално за да видят Хераклея Синтика, за която са научили благодарение на платформата.

Интересът отдавна е много голям, а в момента той стана огромен. По наши данни, към 10.07.2024 г. до 1 милион и 33 хиляди души е стигнала тази информация в рамките на 3-4 дена, което е изумително. Непрекъснато има посетители. В момента обучаваме доброволци, археолози, студенти по археология  от европейските страни. Тези младежи са посланици на Хераклея Синтика и България. Тази статуя вдигна високо летвата.

- Какви очаквания имате?

- Да бъдем все така постоянни, да се грижим за Хераклея Синтика, да носи все повече добро, включително финанси на община Петрич и на Югозапада, като цяло.

- Какви други нови открития направихте в Хераклея Синтика този сезон?

- Започнахме на 1 юли и разкрихме тази статуя на третия ден. Работим в западния участък на форума, където още е рано да се говори за находки, но това, което ни е грижа и го вършим е, че се опитваме да консервираме с наши средства разкритията. Със сигурност предстоят интересни открития .

- Пред какви предизвикателства сте изправени по време на проучванията?

- Като екип сме специалисти, има достатъчно хора, с които работим. Основното предизвикателство е да се реши проблемът с частните имоти на територията на Хераклея Синтика. Те да се стопанисват и управляват от общината, но за да стане това държавата, която по закон е собственик и се грижи за всички археологически и исторически паметници, трябва да помогне на общината, за да може да стане стопанин и за да може след това общината да прави проекти за трайна консервация и реставрация. Вече доста години излишно напрежение се трупа на главите ни.

- До кога ще продължат разкопките и очаквате ли още изненади?

- Има три месеца по план сметка одобрена от Министерството на културата. Надяваме се финансирането да стигне навреме. Един от проблемите напоследък е, че прекалено късно идват парите за археология, независимо че са налице. Някои колеги се отказват да работят. Прекрасната новина е, че вече туристите идват, а сред тях са бременни жени и възрастни хора.
 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Буцефал
преди 1 месец

На сатуята е изобразено същото лице като на мозайката на долната препратка https://www.greece-is.com/wp-content/uploads/2015/12/THESS_ALEXANDER_01.jpg

Откажи
Албена
преди 1 месец

Искате да кажете,че това е Александър Велики?

Откажи