Заведенията искат точна дата за отваряне

От асоциацията са изпратили писмо до всички институции

Заведенията искат точна дата за отваряне | StandartNews.com

„Ние искаме точни дати – кога ще отворим ние, кога ще отворят нощните заведения, кога ще отворим бранша. Точни дати! Ако ще да е 1 февруари, но да се каже сега. Да няма такива отлагания – една седмица, десет дена“, това заяви председателят на Българската асоциация на заведенията (БАЗ) Ричард Алибегов пред Флагман.

От асоциацията са изпратили писмо до всички институции да се спази обещаният срок от 21 декември, и заведенията извън хотелите, които са 23 хиляди, да бъдат отворени.

„Трябваше да се затворят всички хипермаркети – за играчки, за дивани, за обзавеждане вкъщи. Нали разбирате, че това не е първа необходимост? Тук очевидно здравното министерство не бори никаква пандемия в момента. Хиляди души влизат в тези обекти – много повече, отколкото във всяко едно заведение. Стоят вътре по два часа и половина. Какво бориме?!“, възмущава се Алибегов.

Той се надява, че на предстоящата дискусия в правителството за мерките след 21 декември, браншът ще бъде защитен от министъра на туризма, и от министъра на икономиката, както и от Деница Сачева – министър на труда и социалната политика.

„Тези, които имат развита мрежа за храна по домовете, се справят що-годе, но пак казвам – в България тази схема не е дотоколкова разработена, че тя да може да издържа един търговски обект. Около 8-10% от оборота е онлайн. С 10% от оборота вие няма как да издържате цялото заведение с всичките му разходи“, добави председателят на БАЗ.

От днес мярката „24 лева“, която се изплаща първо на затворените през ноември нощни заведения е в сила.

„За януари сме договорили, ако има затворен бранш, да получат около 75% от осигурителния си доход вече, а не 24 лева на ден. И чакаме тази седмица да бъде обявена помощта за бизнеса, която връща 20% от оборота от 2019 г. за затворения месец. Примерно, ако обект е затворен през декември 2020-а, в тази криза той ще получи помощ 20% от оборота през декември 2019 г., за да може да си плати наем, режийни разходи... Защото обектът си произвежда разходи, въпреки че е затворен.“

В заключение Ричард Алибегов споделя, че ресторантите и нощните заведения трябва да се третират наравно, защото са един бранш.

„Подходът трябва да е един и същ. Лошото е, че в Европа подходът е диференциран и най-вероятно в България ще се случи същото, но това не е по наше желание. Ние сме взаимно свързани.“

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай