Провал на ваксините! Тежко лято, срив в туризма

Провалът на имунизациите в Европа вещае удари по икономиките

Провал на ваксините! Тежко лято, срив в туризма | StandartNews.com

Тежко лято за европейския туризъм вещае провалът на ваксинацията на Стария континент. Това се казва в анализ на The Wall Street Journal, описващ последиците от буксуващата кампания по имунизация на европейците. За жалост, тенденцията е изоставане на европейската икономика спрямо американската.

Ускорената имунизация на населението в Съединените американски щати след встъпването на новия държавен глава дава надежди, че американците ще могат още това лято да се завърнат на плажовете и по пътищата, пише The Wall Street Journal, цитиран от money.bg.

От другата страна на океана, в Европа, лятото изглежда мрачно и изпълнено с недоволство.

Правителствата в Европейския съюз се надяваха, че достатъчно европейци ще бъдат имунизирани в началото на 2021 г. и въведените здравните мерки ще могат да бъдат облекчени в името на едно сравнително нормално лято. За милиони компании, които едвам изкараха зимата — особено в Италия, Гърция и Испания, където туризмът отговаря за огромен дял от заетостта и икономиката — това щеше да е лъч надежда за оцеляването им.

Ваксинацията на Стария континент обаче е изпълнена с проблеми, а напредъкът е едва видим. Притесненията около сигурността на ваксината на AstraZeneca само допринесоха за усложняване на ситуацията. В крайна сметка слабият темп означава, че икономиката на Европа ще изостане от тази на САЩ. Някои европейски държави, които разчитат до голяма степен на туризма, може да отбележат свиване на БВП и през тази година.

Редица страни в ЕС — включително Франция, Германия, Италия и България — върнаха строгите рестрикции в опит да се справят с високия брой заразени. По данни на Google Mobility посещенията в магазини и ресторанти в Западна Европа все още са наполовина спрямо нивата от преди началото на пандемията. В САЩ те са едва 10% под тях.

Ограниченията означават, че икономиката на еврозоната — за която вече се очакваше свиване през първите три месеца на 2021 г. — ще влезе в двойна рецесия. Докато тази на САЩ ще нарасне с 1,5% през същия период. Прогнозите са, че еврозоната ще остане в трудна позиция в следващите месеци — поне докато имунизацията не забърза своя темп. В големи страни като Франция, Германия и Италия по-малко от 10% от населението е получило поне една доза от ваксините — в сравнение с 23% в САЩ.

Брюксел се надяваше страните членки да имунизират 70% от населението си до септември — цел, която повечето наивно заявиха, че ще постигнат. Но вероятността това да се случи намалява с всеки изминал ден заради проблемите с доставките от една страна — и заради отказа на все повече европейци да приемат ваксината на AstraZeneca.

Джорджо Равека, който управлява летен курорт в Италия, се притеснява, че Рим ще ограничи туризма и през топлите месеци. Страната остави затворени зимните си курорти през последните месеци и няма особени надежди, че ограниченията няма да се прехвърлят и през лятото.

Туризмът отговаря за около 13% от икономиката на Италия. За Испания този дял е 14%, а за Гърция — 21%.

Общите приходи от туризма се свиха наполовина в Италия миналата година до €88 млрд. И с почти две трети в Испания до €44 млрд.

Засега не е ясно какви ще бъдат мерките за това лято. Макар че Гърция и Португалия засега обещават да отворят границите си за чуждестранните туристи още през май, увеличеният брой на заразените и хоспитализираните може да доведе до забавяне.

Преди разочароващия старт на имунизационните програми в ЕС, властите се надяваха на умерено възстановяване на икономиката в трите месеца до края на юни, което да се ускори през лятото. При този сценарий едва половината от държавите в еврозоната щяха да се завърнат на предкризисни нива до края на годината, а икономиката на валутния съюз щеше да запише общ ръст от 4%, спрямо 6,5% в САЩ.

Ако летните ваканции бъдат отменени обаче, ударът по бизнеса ще е тежък.

Три месеца забавяне на отварянето ще донесе едва 2,5% ръст на еврозоната през тази година, а завръщането на предпандемичните нива ще бъде отложено за края на 2022 г. Нещо повече, забавеното възстановяване ще остави дългосрочни щети върху икономиките на Стария континент.

Дори и рестрикциите да бъдат премахнати до лятото, Брюксел не очаква Италия и Испания да се завърнат на нивата си от преди пандемията поне до края на 2022 г. — цяла година по-късно след Германия — което ще засили разделението между богатия Север и изоставащия Юг.

Макар че услугите понесоха загуби, европейските производители успяха да се справят с ограниченията, избегнаха затваряне през зимния сезон и вече се радват на силно възстановяване.

Индустриалното производство в еврозоната се покачи през януари спрямо същия период на миналата година, слагайки край на 2-годишен период на свиване.

Барбара Коломбо, главен изпълнителен директор на Ficep — италианска компания, която произвежда оборудване за стоманената индустрия — не успя да намери достатъчно служители, за да запълни свободните позиции. Поръчките в компанията засега са на четвърт под нивата от преди пандемията, но прогнозите са за бързо възстановяване.

Силният производствен сектор обаче няма да компенсира слабостта в сектора на услугите. В същото време европейските банки стават по-предпазливи при отпускането на нови кредити на бизнеса и на домакинствата, защото са притеснени, че продължаващата пандемия ще намали възможността те да бъдат върнати. Отпускането на нови кредити за компании от еврозоната почти спря между декември и януари, сочат данните на Европейската централна банка.

Миналата седмица ЕЦБ заяви, че ще увеличи покупките на облигации, за да задържи разходите за заемния капитал ниски. Лихвите тръгнаха нагоре заради по-добрите прогнози за американската икономика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай