За първи път: Карта на индустрията у нас

40 000 фирми включени в уникалния проект

За първи път: Карта на индустрията у нас | StandartNews.com

За първи път България има карта на индустрията. 40 000 компании с над 600 000 служители и общ оборот от над 36,8 милиарда евро са част от икономическия мапинг на българската индустрия, направен по идея на министерството на икономиката. Картите, представящи 14-те водещи сектора у нас, бяха представени днес.

Днес можем да дадем началото на тази инициатива, реализирана в партньорството с Изпълнителната агенция за малките и средните предприятия (ИАНМСП) и Българската работодателска асоциация Иновативни технологии (БРАИТ), заяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов. Той подчерта, че голямото достижение на проекта е включването на образованието в него. Така ще осъществим синергия между инвеститори, бизнес и образование, подчерта министър Борисов. Той изтъкна, че е много важно е да се постигне взаимодействие на клъстерно ниво – обединена, по-лесно достъпна и систематизирана информация за потребители и инвеститори.

Проектът BG Industry Map обединява в сайт информация за 14-те водещи индустрии в страната. Данните са интерактивни, свързани са с търговския регистър и непрекъснато се актуализират.

Всяка индустрия е представена с два вида карти – за брой заети лица и за оборот, като идеята за проекта възниква в хода на работата между ИАНМСП и Аутомотив Клъстер България. На сайта https://bgindustrymap.com/bg има информация за фирмите в съответния сектор и къде в България са позиционирани те.
Сайтът позволява да се избира между представяне по брой заети лица или оборот, търсене по име на фирмата във всички или конкретно избран сектор, като предоставя информация за ЕИК, брой служители, приходи и нетен резултат на всяка една фирма.

Картите обхващат следните индустрии:

  • Автомобилна
  • IT
  • Аутсорсинг
  • Енергийна
  • Машинна
  • Мехатроника
  • Хранително-вкусова
  • Козметична
  • Текстилна
  • Водна и морска
  • Мебелна
  • Биотехнологии
  • Възобновяеми енергийни източници
  • Образователна

Енергийната индустрия е № 1 по оборот у нас. Тя генерира над 13 милиарда евро. На второ място е хранително-вкусовата, в която работят над 100 000 души. Тя дава 5,6 млрд. евро.
270 компании развиват дейност в автомобилната индустрия. Те имат оборот от 4,3 милиарда евро, в тях са заети 67 735 души.

Новоразработените карти на индустрията са базирани на разработваната и усъвършенствана в продължение на осем години карта, която Аутомотив Клъстер България прави за компаниите от автомобилния сектор.
Мапингът на индустрията доразвива тази идея, а дигиталните карти използват за основа най-популярната картографска платформа (Google Maps) и дават изключителна точност на адресите, базирана на информацията на Министерство на икономиката и сравнена с Търговския регистър.
Платформата, разработена от БРАИТ за ИАНМСП позволява обновяване на картите с най-актуална информация, така че те да служат на потенциални инвеститори или за икономически справки и занапред. Целта е те да не бъдат моментна снимка на индустрията, а са статистически инструмент.

Изпълнителният директор на ИАНМСП – водещата организация в проекта, Бойко Таков, заяви, че проектът обединява карти на 14 български индустрии, като целта му е да бъде постоянно обновяван и развиван с допълване на карти на отделните индустрии. Той благодари на партньорите на Агенцията в проекта от БРАИТ и допълни, че той е плод на успешно партньорство между бизнеса и държавата.
От своя страна председателят на УС на БРАИТ г-н Иван Михайлов допълни, че по време на изготвянето на BG Industry Map са излезли изключително интересни факти относно броя на компаниите, които оперират в 14-те сектора. По думите му, поставянето на образованието на картата на българската индустрия е от огромно значение, защото темата е основополагаща, а ясният мониторинг ще окаже положителен ефект върху темата с кадрите и тяхната квалификация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай