Водеща наша пивоварна подкрепи българските хижи

„Пиринско“ ще осигури подкрепа и за изграждането на аварийна соларна система за заслони

Водеща наша пивоварна подкрепи българските хижи | StandartNews.com

 „Пиринско“ тази година е официален партньор на „Хижа на годината“, чиято мисия е насочена към подкрепа и популяризиране на планинския туризъм. Като марка, която от години се асоциира с красотата на българските планини, пивоварната приема тази кауза като свой водещ ангажимент в полза на природата и обществото.

„Пиринско“ се включва като патрон на две от категориите в конкурса, свързани със заслони – „Най-добър заслон, стопанисван на място“ и „Най-добър заслон, нестопанисван на място“. Този избор не е случаен. Пирин планина, чието име носи марката, има силно изразен алпийски характер – седем от десетте най-високи върха в България се намират именно там. Познавайки нуждите на туристите в планините, „Пиринско“ се насочва към заслоните, именно заради тяхната важност като обекти, осигуряващи подслон и защита в кризисни ситуации.

В допълнение „Пиринско“ ще осигури подкрепа и за изграждането на аварийна соларна система за заслони, с цел подобряване на условията в тях, така че да се създаде една по-безопасна и уютна среда за планинарите. Иновативната станция със соларен панел и батерия ще бъде поставена на труднодостъпен заслон, който не разполага с постоянно електроснабдяване, и където нуждата от енергия може да се окаже животоспасяваща за изгубен или бедстващ турист. Станцията ще осигурява възможност за зареждане на телефон, GPS или друго устройство, едновременно обезпечавайки осветлението в постройката.

„Благодарим на „Пиринско“ и на всички доброволци, номиниращи организации и природолюбители от цялата страна, които се включват активно в кампанията „Хижа на годината“. Само чрез общи усилия можем да съхраним нашите планини, които заемат над 30% от територията на страната. Те са национално богатство, което трябва да предадем и на идните поколения. Вярвам, че природните ни богатства са и най-доброто лице на страната ни пред света, а хижите и заслоните са основата за развитие на природен туризъм. Освен това те са важни обекти за социален туризъм, развитие на любов към природата и здраве, поради което трябва да бъдат подпомагани, за да изпълняват възможно най-пълноценно функциите си.“ – каза Иван Панчев, организатор на кампанията „Хижа на годината“.

„Тази подкрепа е естествено продължение на всички усилия от страна на екипа и марка „Пиринско“ да подкрепя зелените каузи. Ние сме неразривно свързани с Пирин планина и винаги се стремим да стимулираме хората да опазват красотата и чистотата на българската природа. Вярваме, че всяка стъпка в тази посока води след себе си правилните действия. Радваме се, че „Хижа на годината“ ни припозна като доверен партньор и имаме възможност да допринесем по още един начин за опазването на нашия общ дом – планината“. – коментира Камелия Павлова, Маркетинг директор в Карлсберг България.

От самото си създаване до днес, „Пиринско“ стои зад редица инициативи, свързани с опазването на природата и облагородяването на средата в своя домашен регион – Пирин. Такива например са проектите, насочени към местните общности и към планината като почиствания на доброволци, поставяне на пейки, беседки и информационни табели, облагородяване на планински хижи и заслони и др.

Една от най-новите и важни за марката кампании е „Пиринско Чисти планини“, която тази година ще се проведе за втора поредна година с цел да допринесе за почистването на различни локации в Пирин планина. През 2023 г. каузата привлече доброволци от цялата страна, които заедно почистиха два района в планината – пътеките около хижа Гоце Делчев и при изходен пункт за хижа Яворов. Карлсберг България, под чиято шапка е марка „Пиринско“, се включи и в националната кампания на bTV „Да изчистим България заедно“, като служители на компанията почистиха еко пътека Ролбан край Банско и парк Кьошковете в Шумен. 

Устойчивото развитие и опазването на околната среда са в основата на зелената стратегия на Карлсберг България като водещ производител на бира и сайдер в страната. Компанията инвестира в намаляването на отпечатъка от дейността си чрез използване на соларни панели в пивоварните; пълната подмяна на служебния автопарк с хибридни автомобили; изграждане на пречиствателни станции за отпадъчни води в двете си пивоварни и много други мерки. Приблизителният размер на инвестициите по тези проекти през последните години възлиза на близо 20 милиона лв.

Научете за инициативите на „Пиринско“ на навънспиринско.bg, а повече детайли относно кампанията “Хижа на годината” - на huts.360mag.bg

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай