Водеща наша банка стартира уникална инвестиционна платформа

Продуктът ще закръгли до един лев всяко плащане и ще го задели във „виртуална касичка“

Водеща наша банка стартира уникална инвестиционна платформа | StandartNews.com

Водещата българска банка ОББ ще изненада до дни клиентите си чрез нова възможност, която прави процеса по инвестиране чрез спестяване лесен и достъпен за всеки български гражданин, който има телефон и дебитна карта.

Мобилното приложение на банката – ОББ Мобайл – ще дава възможност на потребителите да инвестират автоматично рестото, което получават при покупки с банковата си карта. Новата функция, разработена съвместно от банката и управляващото дружество KBC Asset Management, се казва ИнРесто и ще бъде достъпна в новата версия на мобилното приложение, което ще бъде активно до дни, съобщиха от ОББ.

В мобилното приложение клиентите ще могат да свържат една или повече от своите банкови карти с ИнРесто. След това сумата на всяка покупка ще се закръглява - например, ако купувате стоки за 19,60 лв., от картата ще бъдат изтеглени 20 лева. Рестото от 40 стотинки ще отива в специална сметка и когато там се натрупа сума от поне 10 лв., тя автоматично ще влиза в балансиран инвестиционен фонд на ОББ със среден рисков профил.

Такъв фонд менажира средствата на клиентите с цел да постига доходност, която исторически е по-висока от тази по спестовните сметки например.  Инвестиционните фондове на KBC Asset Management управляват над 1,5 млрд. лв. и имат пазарен дял от 14% в България.

„През последните години работим, за да направим процеса на инвестиране по-достъпен за все повече хора в България. Искаме да помогнем на нашите клиенти да създадат известни парични резерви за своето бъдеще“, заяви при представянето на новата услуга Питър Рубен, мениджър на KBC Group за България и главен изпълнителен директор на ОББ.

„Още през 2021 г. ОББ предложи възможност за инвестиране през ОББ Мобайл - само с няколко клика, всеки може да стане инвеститор, при това с  възможно най-ниската сума от 10 лв. С ИнРесто отиваме още една стъпка напред - всеки ще може да превърне своето ресто в инвестиция, която да работи за него“, обясни Рубен.

ИнРесто позволява на всеки да влезе в ОББ Мобайл и да избере една или повече от своите карти. Продуктът ще закръгли до един лев всяко плащане и ще го задели във „виртуална касичка“. Щом в нея се натрупа сума от 10 лв., тя ще се прехвърли в съответния инвестиционен фонд на KBC Аsset Мanagement. Всички закръгляния могат да се следят в специално меню в приложението. ИнРесто притежава и турбо функция, с която клиентите могат да умножават стойността на своето ресто два, три или дори пет пъти, за да отиват повече пари в „касичката“.

„Нашата мисия е да направим инвестирането достъпно и лесно за всеки. Опитът ни показва, че много клиенти се страхуват да инвестират, защото нямат знания и се притесняват от риска“, посочи Йохан Лема, главен изпълнителен директор на KBC Asset Management.

„Замислихме се как да свържем харченето на пари с инвестирането и така създадохме, първо в Белгия, после в Чехия, а сега и в България, продукт, който позволява да инвестираш, когато пазаруваш. Правим така, че с едно отваряне на мобилния телефон, без да използваш консултанти, започваш да инвестираш с малки, но редовни вноски, което е най-доброто решение за  тези, които за първи път навлизат в света на инвестициите“, обясни експертът.

Лема даде пример с коледните празници, когато всички увеличават покупките. С помощта на ИнРесто те ще могат успоредно с това да увеличат и своя инвестиционен портфейл. "Тази опция създава здравословни навици у потребителите - да инвестират малки суми, но редовно. По този начин се елиминира и голяма част от риска на финансовите пазари, които могат да се движат както нагоре, така и надолу. Когато влагаме средства всеки месец обаче, ние "изглаждаме" тази волатилност и намаляваме степента на риск", каза той.

„Всеки един навик се създава на базата на друг такъв. Българинът има ясно изразена склонност към потребление, но все още няма изградени навици в сферата на инвестирането. Ние виждаме огромен потенциал на нашия пазар за увеличение на дела на инвестиционните продукти като част от финансовите активи на българските домакинства“, разкри Татяна Иванова, изпълнителен директор „Дигитализация, данни и операции“ на ОББ, иновационен лидер на KBC Group в България, при представянето на продукта.

„Вярваме, че ИнРесто, който е без аналог на българския пазар, ще направи инвестирането достъпно за всеки и ще допринесе за насърчаване на инвестиционната култура и поведение. ИнРесто не е просто поредната иновация, но и част от отговорното поведение, което имаме като банка на пазара“, добави тя. 

"Средното проникване на инвестиционните продукти в България е едва 4%. В същото време средният годишен ръст на картовите плащания е с между 30% и 40%, а банковите карти у нас са повече от броя на населението, тоест много от хората притежават по повече от една карта. Това е показател за подобряващия се стандарт на живот", разказа Иванова.

По думите й, има широко разпространено схващане, че колкото повече потребяваме, толкова по-малко средства ни остават за спестявания, но ИнРесто има амбицията да опровергае тази теза.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай