Турски инвеститор налива милиони в наш град

При изпълнението му ще се разкрият над 50 нови работни места в региона

Турски инвеститор налива милиони в наш град | StandartNews.com

Голям проект в наш град.  В Шумен започва изграждането на нова производствена сграда за медни жици с инвестиция на стойност 12 млн. евро. Проектът е част от разширението на производствения капацитет на "Сарк България". За това съобщиха от „Кастело Прикаст“, което е специализирано в областта на индустриалното строителство и е избрано за главен изпълнител на проекта, предава Investor.bg

Производствената сграда ще се намира във Втора индустриална зона на града и ще заема площ от 8015 кв. метра върху терен с обща площ близо 69 хил. кв. м. Тя ще значимо разширение на вече съществуващия завод на "Сарк България", който бе реновиран и разширен през последните години.

Пълното завършване на проекта се очаква през май 2025 г. С новата инвестиция се очаква производственият капацитет на завода да се увеличи до 35 хил. тона годишно. Медните жици ще обслужват различни сектори – енергетика, машиностроене и автомобилостроене.

Проектът включва и внедряване на покривно осветление за подобряване на комфорта на работниците, както и специални покривни покрития, които ще повишат ефективността на бъдеща фотоволтаична централа.

При изпълнението му ще се разкрият над 50 нови работни места в региона.

"Сарк България" е собственост на Sarkuysan – една от 25-те най-големи индустриални групи в Турция. Дружеството започна производството си в Шумен през 2019 г., като за период от пет години успя да увеличи капацитета си с до 1000% и вече произвежда около 20 хил. тона медни жици годишно. Към момента са инвестирани над 35 млн. лв., като през 2018 г. дружеството получи сертификат за инвеститор клас А, а през 2021 г. и сертификат за инвеститор клас Б.

Инж. Стефан Петров, главен оперативен директор на „Кастело Прикаст“, посочва, че проектът за "Сарк България" се реализира с иновативната система LOTOS – сглобяема стоманобетонна конструкция с премостване (свободно отстояние между колоните) от 30 м. Всички сглобяеми стоманобетонови елементи се произвеждат в собствената фабрика на компанията близо до София.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай